Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús „ritkaság” került elő Kaposváron

Szöveg: Szűcs László |  2011. október 4. 6:06

A 39. héten, azaz szeptember 26. és október 2. között 62 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 28 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítő főnöke elmondta, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2147 bejelentést kaptak.

Szeptember 26-án Tarcalról kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint az Árpád utcában található óvoda udvarán, földmunkák közben világháborús robbanószerkezetet találtak a munkások. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy a földből egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknagránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.

Ugyanezen a napon Kesznyéten településen is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Hernád folyóból kivezető csatornán lévő vízerőmű zsilipjénél – az alacsony vízállás miatt – egy F1-es típusú, szovjet gyártmányú kézigránátot, valamint 51 darab gyalogsági lőszert találtak. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezeteket a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr szállította el a helyszínről, majd a közelben kijelölt helyen mindet megsemmisítette.

Szintén szeptember 26-án Kaposvárra is kihívták a tűzszerészeket, mivel a városi vízmű területén, földmunkák közben egy, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak. Az Érsek János törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr egy igazi „ritkaságot", egy 100 milliméteres, bolgár, vagy olasz gyártmányú tüzérségi gránátot talált, amelyet a központi gyűjtőbe szállított.

Szeptember 27-én Velencéről érkezett a bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, hogy a 7-es számú főút és a Pusztaszabolcsi út kereszteződésében, a vasúti aluljáró építése közben került elő a földből egy FAB–100-as típusú, szovjet gyártmányú rombolóbomba. A robbanószerkezetet a helyszínen a Lakatos Sándor főtörzsőrmester vezette járőr vizsgálta meg, s megállapították, hogy nem tartalmaz gyújtószerkezetet. A veszélytelen bombatestet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Szeptember 28-án Pákozdra riasztották a tűzszerészeket, mivel a Gábor Áron utcában, csatornázás közben egy 45 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszgránátot találtak a földben. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Szeptember 29-én Felsőzsolcára vonultak ki a Magyar Honvédség tűzszerészei, ahol, a Sajó utcában, a gát oldalában egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknagránátot találtak. A robbanószerkezetet a Vörös Mihály főhadnagy vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.