Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vízben az új orosz nukleáris tengeralattjáró

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 16. 8:21

Oroszországban kedden vízre bocsátottak egy új atom-tengeralattjárót, amelynek az építése 17 éve kezdődött, de pénzhiány miatt mintegy tíz évig szünetelt. A Fehér-tenger partján lévő Szeverodvinszkben készült, s a város nevét viselő hajó az első tagja az orosz atom-tengeralattjárók negyedik nemzedékének, a Jaszeny (Kőrisfa) osztályú eszközöknek.

Az atom-tengeralattjáró hossza 119 méter, s fegyverzetében nagy hatótávolságú, nukleáris töltetek célba juttatására alkalmas manőverező robotrepülőgépek is megtalálhatók.

A vízrebocsátási ünnepségen Dmitrij Medvegyev államfő kijelentette, hogy a Szeverodvinszk növeli az ország katonai erejét, haditengerészeti potenciálját, és erősíti Oroszország pozícióit a világóceánokon. Oroszországnak korszerűsítenie kell haditengerészetét, s a legmodernebb hajókat kell építenie – tette hozzá az elnök.

Az új atom-tengeralattjáró még nincs teljesen kész, hivatalos bejelentés szerint jövőre áll hadrendbe, de Konsztantyin Makijenko, a moszkvai Stratégiai és Technológiai Elemző Központ igazgatóhelyettese újságíróknak nyilatkozva túlzottan derűlátónak nevezte a prognózist. Azt sem lehet még tudni, mondta, hogy ha a Szeverodvinszk beváltja a hozzá fűzött reményeket, Oroszország tud-e további hasonló atom-tengeralattjárókat építeni.

A RIA hírügynökség szerint még legalább hat Jaszeny osztályú hajót készítenek, s tavaly megkezdődött a sorozat második tagjának, a Kazanynak az építése.