Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztáni áldozatok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 16. 8:45

Egy lengyel katona meghalt, két másik pedig megsebesült kedden egy kelet-afganisztáni támaszpontot ért rakétatámadásban – közölte a lengyel hadsereg. A legújabb halálesettel 18-ra emelkedett az afganisztáni háborúban elesett lengyel katonák száma.

A lengyel hadsereg 2002 márciusa óta állomásoztat csapatokat a nemzetközi biztonsági erők (ISAF) kötelékében az ázsiai országban.
A lengyel elnökségi posztra legnagyobb eséllyel pályázó Bronislaw Komorowski fél nappal korábban, egy hétfő esti televíziós interjúban azt mondta, ha megnyeri az elnökválasztást, ősszel megpróbál nyomást gyakorolni a NATO-ra, hogy hozza előbbre az afganisztáni kivonulásra vonatkozó, Barack Obama által meghirdetett határidőt.

A jobboldali elnökjelölt a TVP televízió műsorában egy közelmúltbeli afganisztáni támadásra hívta fel a figyelmet, amelyben egy lengyel katona meghalt és tizenketten megsebesültek. Komorowski úgy vélte, ez figyelmeztető jel a lengyel közvélemény felé, hogy valami nincs rendben a háborúval sújtotta országban.

Meghalt három brit katona

Három brit katona belehalt az afganisztáni harcokban szerzett súlyos sebesüléseibe – jelentette be a brit védelmi minisztérium kedden.
Két katona kedden halt meg a déli Hilmend tartományban történt lövöldözésekben. Egy harmadik katona még múlt hétvégén sebesült meg egy tűzpárbajban, ő később egy nagy-britanniai kórházban halt bele sebeibe.

Az afganisztáni harci műveletek 2001-es kezdete óta eddig a brit kontingens 298 tagja vesztette életét.