Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Víztisztítás és élelemszerzés a Pampán

Szöveg: Szűcs László |  2010. július 30. 8:27

Újabb kiképzési blokk ért véget a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ szervezésében zajló NATO Különleges Műveleti Alaptanfolyamon. A résztvevő katonák három héten keresztül általános különleges műveleti és alapvető túlélési ismereteket sajátítottak el. A tanfolyam rövid pihenőt követően augusztus közepén folytatódik.

A már jól ismert honvédségi gyakorlótéren, a táborfalvai kiképzési bázison és az objektumhoz tartozó tatárszentgyörgyi lőtéren töltötték az elmúlt hetet a Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam résztvevői. A magyar, az észt és a szlovák katonák túlélési ismereteket tanultak a „Pampának" is nevezett gyakorlótéren.

Az elmúlt három hétben az úgynevezett általános különleges műveleti ismeretek és túlélési blokk kiképzésein estek át a nemzetközi kurzuson résztvevő katonák – tudta meg a honvedelem.hu Koltai Arnold alezredestől. A tanfolyam parancsnoka elmondta azt is, hogy az első két hetet a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központban töltötték, ahol az általános különleges műveleti ismereteket és a túléléshez szükséges elméleti tudnivalókat sajátíthatták el a hallgatók.

Ezek az ismeretek minden egyes, különleges műveletben részt vevő katona részére rendkívül fontosak – mondta az alezredes, hozzátéve: az elméleti órákon a különleges műveleti csoportok számára elengedhetetlen tudnivalókat, például kulturális-, és vallási ismereteket, a tervezést, a különböző elöljáró parancsnokságok felépítését, valamint a menekülés és elszakadás tervezését tanulták és gyakorolták a tanfolyamon résztvevő magyar és külföldi katonák.

A gyakorlati foglalkozásokon pedig az általános túlélési ismereteket, vagyis egyebek mellett a vízszerzést és víztisztítást, az élelemszerzést és élelem-feldolgozást, a pihenőhelyek, nyugvóhelyek és menedékhelyek készítését, szükségeszközök, csapdák és fegyverek készítését, valamint a tűzrakás fortélyait sajátították el.

A tanfolyam parancsnokától megtudtuk azt is, hogy ez a kiképzési fázis frissítő hatással volt a hallgatókra, hiszen az elmúlt hetek fizikai teljesítőképességet igénybe vevő foglalkozásaival szemben ezúttal elsősorban az „agytekervényeikre" volt szükség.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az utóbbi hetekben nem kellett a szabadban éjszakázniuk, mindössze jóval kevesebb terepen végrehajtandó foglalkozást szerveztek számukra kiképzőik, mint tanfolyam korábbi blokkjában, az öt hétig „non-stop pörgő", úgynevezett kisalegység harcászatban.

Az egészen novemberig tartó tanfolyam két hét szünet után augusztus közepén folytatódik – tudtuk meg Koltai alezredestől, aki nem tagadta, e rövid pihenő után a résztvevőkre újabb „pokoli hetek" várnak.

 

A Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyamot egyébként első alkalommal rendezik meg Magyarországon. A februárban kezdődött kurzuson, a magyarok mellett, szlovák és észt katonák vesznek részt. A kiképzők három helyről érkeztek. Egyrészt az MH Béketámogató Kiképző Központ kifejezetten erre a célra létrehozott különleges műveleti kiképző részlegének állománya, másrészt pedig a Bercsényi-zászlóalj missziót megjárt katonái működnek közre instruktorként a kurzuson. A magyarok munkáját egy amerikai mobil kiképző csoport tagjai segítik, akik néhány évvel ezelőtt a magyar különleges műveleti zászlóalj kiképzését is mentorálták.

A Magyar Honvédség vezetése még 2007-ben döntött arról, hogy az országban meg kell alakítani egy nemzetközi különleges műveleti iskolát, amelyben a speciális műveletek alapszintjére képeznék ki a jelentkezőket. Az iskola helyszínéül azért éppen a Szolnokon található MH Béketámogató Kiképző Központot (MH BTKK) választották, mert ez az alakulat egy helyőrségben diszlokál az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljjal (KMZ), valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázis. Márpedig az iskola sikeres működéséhez a KMZ, illetve a helikopteres alakulat támogatására is szükség van.

Jelenleg egyébként – a tanfolyam tananyagát és követelményeit tekintve – két ilyen, angol nyelvű Különleges Műveleti iskola működik a világban. Az egyik az Amerikai Egyesült Államokban, az észak-karolinai Fort Bragg-ben, a másik pedig Magyarországon, Szolnokon.

 

Fotó: Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyam