Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington figyelmeztetést adott ki a Líbiában eltűnt fegyverek miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 17. 10:17

Az Egyesült Államok figyelmeztette az Észak-Afrikában tevékenykedő olajvállalatokat, hogy az al-Kaidához kötődő terroristák telephelyeik és repülőgépeik megtámadására szőnek terveket vállról indítható rakétákkal, amelyek a líbiai raktárakból kerültek ki.

A terroristák terveiről az algériai nagykövetség szerzett értesülést – jelentette be szeptember 16-án, pénteken a külügyminisztérium. Az illetékesek közölték, hogy erőfeszítések folynak a potenciálisan több ezer ilyen fegyver begyűjtésére és megsemmisítésére. Az eddiginél több fegyverszakértőt küldenek Líbiába, hogy kiképezzék a helyi alakulatokat a fegyverek felkutatására.

A legveszélyesebbnek az a mintegy 20 ezer vállról indítható légvédelmi rakéta tűnik, amelyet a Kadhafi-rendszer halmozott fel az évtizedek során. Ezek jó része elfogyott az összecsapásokban, más része már használhatatlan, vagy a felkelők kezére került, de így is ezrekre becsülik a már széthurcolt, vagy rosszul őrzött és a minden bizonnyal létező titkos raktárakban lévő ilyen fegyverek számát szerte az országban.

Egyes szakértők, így a Human Rights Watch tanácsadója úgy véli, hogy az amerikai kormány már elkésett az intézkedéssel: „ezt a hajót lekésték" – mondta.

Címkékrakéta