Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington támogatja a Fülöp-szigeteket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 17. 14:31

Erős gesztusként egy amerikai romboló hajó fedélzetén biztosította az Egyesült Államok katonai és diplomáciai támogatásáról Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a Fülöp-szigeteket ez utóbbi Kínával fennálló, mind hevesebb területi vitájában.

Clinton a Manilai-öbölben horgonyzó Fitzgerald rakétahordozó romboló fedélzetén november 16-án, szerdán nyilatkozatot írt alá Fülöp-szigeteki kollégájával, Albert del Rosarióval, amelyben többoldalú tárgyalásokat szorgalmaznak az érintett országok között a dél-kínai-tengeri területi viták rendezésére. Kína kétoldalú tárgyalásokon oldaná meg e kérdéseket. A Fülöp-szigetek és Vietnám szerint kínai hajók sorozatosan megsértették területi vizeiket a kőolajban feltehetően gazdag Spratley-szigetek közelében; Peking viszont úgy véli, fennhatósága alá tartoznak a szóban forgó területek.

Clinton később, diákokkal találkozva hangsúlyozta: Washington határozottan ellenzi, hogy bármely ország kényszerítéssel vagy erőszakkal próbálja megoldani az ilyen kérdéseket a jog alkalmazása helyett.

Clinton ezt követően Thaiföldre repült, ahol 10 millió dolláros segélyt jelentett be az árvíz sújtotta ország számára és nemzeti megbékélésre buzdította az elmúlt években sorozatos politikai válságokon átesett Thaiföld politikai erőit.