Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Bízzatok Istenben, tartsátok tisztán a karabélyt, és jöjjetek haza!”

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2011. november 17. 15:20

Az Afganisztánban szolgáló nemzeti támogató elem és logisztikai mentorcsoport következő váltásainak állománya részére rendeztek kibocsátóünnepséget november 17-én, csütörtökön Kaposváron. Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél tartott állománygyűlésen a Honvéd Vezérkar képviseletében Frigyer László mérnök vezérőrnagy szólt a hamarosan kiutazó katonákhoz, valamint a megjelent családtagjaikhoz, barátaikhoz.

Néhány héten belül indulnak Afganisztánba azok a logisztikus szakemberek, akiknek november 17-én rendeztek kibocsátó ünnepséget Kaposváron. Az állomány fél évvel ezelőtt kezdte meg felkészülését a kaposvári alakulatnál, az általános és a szakkiképzés befejeztével elérkeztek missziós szolgálatuk kapujába.

1595927450
A logisztikai ezrednél megtartott rendezvényen megjelent Frigyer László mérnök vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke, Schmidt Zoltán ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Logisztikai Műveleti Főnökség főnöke, Pallós László mérnök ezredes, a Katonai Felderítő Hivatal főosztályvezetője és Nyers József mérnök ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka, a nemzeti támogató elem következő váltásának tervezett parancsnoka.

A személyügyi parancsok ismertetése után előbb a nemzeti támogató elem negyedik váltásának parancsnoka, Fürst Tamás ezredes, majd pedig a logisztikai mentorcsoport negyedik váltásának parancsnoka, Kerekes Béla alezredes jelentette, hogy az állomány a felkészülést végrehajtotta és készen áll a missziós szolgálatra.

A két alegységnek két nappal korábban ezt a felkészültséget már bizonyítania kellett: egy zárógyakorlat keretében mutatták be képességeiket az őket ellenőrző bizottságnak.

Frigyer László mérnök vezérőrnagy beszédében hangsúlyozta, hogy hazánk a NATO és az Európai Unió tagjaként elkötelezett a nemzetközi béke megteremtése mellett. A XXI. századra, hazánktól távoli helyeken kialakult konfliktusok helyszínen történő kezelése a problémák szétterjedését hivatott megakadályozni, így részvételünk a nemzetközi missziókban közvetett módon az ország védelmét szolgálja.

1595927450
Az afganisztáni újjáépítésben részt vevő magyar katonák feladatellátásának biztosításában kulcsfontosságú szerep hárul a nemzeti támogató elem katonáira. A logisztikai mentorcsoport felelőssége szintén kiemelt jelentőségű, az afgán haderő képzése létfontosságú. Egy erős, jól képzett afgán nemzeti hadsereg az ázsiai ország biztonságának záloga.

„A Magyar Honvédség vezetői elvárják önöktől, hogy tisztességgel, becsülettel képviseljék hazánkat, a Magyar Köztársaságot. Nincs nagyobb dicsőség, mint egy nehéz feladat végrehajtása után sikerrel hazatérni. Kívánok önöknek tisztes helytállást, sok sikert és katonaszerencsét. Térjenek haza épen és egészségesen!" – zárta beszédét Frigyer vezérőrnagy.

Ezt követően Markovics Milán Mór főhadnagy, katolikus tábori lelkész adott lelki útravalót a misszióba indulóknak. Beszédében hangsúlyozta, hogy a tökéletes felkészítés garancia a sikeres feladat-végrehajtásra, az ember azonban több, mint a feladat, amit végrehajt. A lelkész kitért a lelki feltöltődés fontosságára, az egymásra odafigyelés súlyára, ami mind-mind a missziós szolgálat ellátását teszi elviselhetőbbé. Beszédében kiemelte, hogy a hazájuktól távol szolgálók nincsenek egyedül: Kaposváron a tábori kápolnában éppúgy, mint a város templomaiban rendszeresen imádkoznak értük és szeretteikért, a biztonságos hazatérésért.

Beszéde végén Markovics főhadnagy a jelenleg Afganisztánban szolgáló lelkészkollégájának üzenetét tolmácsolta a hallgatóságnak. „Az első, ami fontos, hogy ne féljetek! Ne csak az ellenségtől, hanem attól sem, hogy otthon hagyjátok szeretteiteket. Akit szeretnek, arra várni fognak. Fontos, hogy tudjátok, jó célért dolgoztok. Fontos, hogy megtaláljátok az itt élő emberekben és ebben az országban az értéket. Az itteni emberek hite példaértékű. Ne csak a rosszat lássátok bennük és abban a világban, ahová kerültök, hanem vegyétek észre az ezernyi jót is. Töltsétek ki hasznosan az időt, és ha esetleg egy tábori lelkésszel találkoztok, ne menjetek el mellette, mert értetek van ott. Bízzatok Istenben, tartsátok tisztán a karabélyt, és jöjjetek haza!"

Fotó: A szerző felvételei