Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Honvéd Vezérkar

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. november 17. 16:00

A Honvéd Vezérkar állománya előtt ismertette a Magyar Honvédség új humánstratégiájának legfontosabb elemeit dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke november 17-én, csütörtökön délelőtt a tárca Balaton utcai objektumában.

1595927451
Szarka Gábor hangsúlyozta: a program kidolgozása még nem zárult le, és ugyan létezik egy elfogadott stratégia, a Honvédelmi Minisztérium illetékesei a megfelelő szervezeti rendben továbbra is várják az észrevételeket, hogy azok alapján adott esetben módosítsák, „finomhangolják" a dokumentumot.

A kabinetfőnök előadásában leszögezte: a humánstratégia paradigmaváltást jelent a Magyar Honvédség és a katonák életében, és részletesen beszélt a stratégia ezen új filozófiájáról. A humánstratégia egységes, áttekinthető és tervezhető pályaképet biztosít minden katona számára, illetve – a közigazgatás fejlesztését célzó Magyary-programban foglaltakkal összhangban – a második karrier lehetőségét is beépítették a rendszerbe. Kiemelte: az új szemléletű rendszerben nagyban az egyéni kezdeményezésen, az egyén döntésein alapszik majd az előmenetel. Az életpálya ezáltal tudatosan tervezhetővé válik, mindenki „helyzetbe hozhatja" saját magát.

Szarka Gábor részletesen beszélt a rendszert átható versenyszellemről, ami ebben a formában mindenképpen új elemet jelent. Kiemelte: a klasszikus katonai pályamodell esetében a hivatásos katonának arra kell törekednie, hogy a százados, illetve a főtörzsőrmester rendfokozatot elérje. Beszélt a pályamodellben a nyugdíjrendszer változásával összefüggésben megjelenő új elemekről, így a könnyített szolgálatról és a nyugdíj előtti rendelkezési állomány lehetőségéről, s ismertette az egyes pályamodellek főbb jellemzőit. Részletesen szólt a teljesítményértékelési rendszer átalakításáról, az teljesítmény mérésének objektivitását erősítő elemekről.

1595927451
A kabinetfőnök az illetményrendszer átalakítása kapcsán elmondta: a honvédelmi vezetés álláspontja szerint a katona által elvégzett munkát kell megfizetni. Az illetmény alapjait a beosztás és rendfokozat, a szolgálati idő és a különleges igénybevételt kompenzáló pótlékok adják majd. A kialakításra kerülő rendszer minden beosztást a maga értékén kell, hogy elismerjen, tekintet nélkül arra, hol szolgál az adott katona.

A kabinetfőnök szólt a lakástámogatási rendszer átalakításáról és a bevezetendő „lakáspénz" intézményéről is, illetve a humánszolgálati feladatrendszer jelentőségéről, szerepéről.

Elmondta továbbá, hogy a stratégia egy tízéves időtartamot ölel fel, a meghatározott célokat ebben az időszakban kell teljes egészében megvalósítani. Ez a jogállási törvény jövő évi átfogó módosításával megkezdődik, és egy új jogállási törvény 2013. évi hatályba lépésével folytatódik. Az átmenet időszakára vonatkozó kérdésekre válaszolva Szarka Gábor biztosította a megjelenteket, hogy az átfogó munkakör-elemzés révén 2012 végéig mindenkiről kiderül, pontosan milyen helyet foglal el a szervezetben, és visszamenőleg senkivel szemben sem támasztanak majd teljesíthetetlen feltételeket.

1595927452

 Fotó: Rácz Tünde