Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zarándokokat robbantottak fel Irakban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 28. 9:46

Pokolgép robbant vasárnap reggel, egy síita vallási ünnep idején Irak északkeleti részén, a támadásban öt zarándok életét vesztette, és 15-en megsebesültek – közölték az iraki hatóságok. A pokolgép Túz-Húrmátli városában robbant fel, ahol zarándokok gyülekeztek a legnagyobb síita vallási ünnep, az ásúra utolsó napján.

Az ünnep tíz napja alatt több támadás érte a síitákat Bagdadban és más városokban. Irakban gyakorta támadnak zarándokokra olyan lázadók, akik etnikai ellentéteket akarnak szítani. Két évvel ezelőtt az etnikai hátterű villongások polgárháború peremére sodorták az országot.

Az ásúra ünnepén síita muzulmánok százezrei gyűlnek össze a világ minden tájáról Kerbelában és más, iraki területen levő síita szent helyeken. Ekkor emlékeznek meg Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának haláláról. Huszein egy, az iszlám világa feletti uralomért vívott VII. századi csatában vesztette életét. A 680-ban lezajlott ütközet döntő mozzanata volt annak, hogy az iszlám két ágra – szunnita és síita ágra – szakadt.

A merénylőket szinte mágnesként vonzza a síita ünnep, mivel ilyenkor nagy számban gyűlnek össze a hívők. Tavaly az ásúra idején vallási fanatikusok negyven ember életét oltották ki.