Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Záró gyakorlat Kaposváron

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. november 6. 12:36

Ellenséges IED (improvizált robbanószerkezet) és rálövéses támadást ért, egy teher-, és személyszállítást végrehajtó, menetoszlopot Kaposváron október 28-án. A konvojt biztosító katonák az ellenséges támadást hamar visszaverték, a sebesültet és a megrongálódott járművet kimentették az Afganisztánba készülő váltás ellenőrző gyakorlatán.

A szimulált mozzanatot az MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán második váltásának katonái hajtották végre felkészítésüket záró gyakorlatukon. Az alakulat a hatályos műveleti utasításában (SOP) foglalt eljárási rendet, jelentéseket alkalmazta a támadásra való reagálás során.

Az afganisztáni biztonsági helyzet jelentős romlása miatt, a felkészítés folyamatában kiemelt szerepet kaptak a

1595909717
konvojműveletekkel kapcsolatos gyakorlatok, mint a veszélyhelyzetekre történő gyors és szakszerű reagálások, a sebesültek mentése és ellátása.

Az afganisztáni misszióra készülő magyar kontingens tagjai ezen a napon adtak számot a felkészítés során elsajátított különleges katonai képességükről, felkészültségükről. A gyakorlat keretében az MH NTE 2. bemutatta, hogy a szervezet milyen eljárási rendben képes az alaprendeltetés szerinti – magyar kontingensek és az egyéni beosztású katonák, valamint az ideiglenesen a műveleti területre kiutazók (ellenőrző elöljárók, VIP személyek stb.) – logisztikai támogatási feladatait végrehajtani Afganisztánban.

A gyakorlat bevezetéseként, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól érkezett ellenőrző elöljárókat Séllei Ferenc ezredes, az MH NTE 2. váltás parancsnoka tájékoztatta az MH NTE feladatairól, a rendelkezésre álló technikai eszközökről, és a feladat végrehajtására biztosított kontingens létszámáról.

1595909717
A záró gyakorlatot ellenőrizte Baráth István mk. ezredes az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai műveleti főnöke, aki a nap végén a látottak, illetve a felkészülési okmányok alapján értékelte az MH NTE 2 felkészültségét.

Értékelésében elmondta, hogy a MH Nemzeti Támogató Elem második váltása a záró gyakorlat tanúsága szerint felkészült feladatainak ellátására, a kontinens személyi állománya megszerezte a külszolgálat ellátásához nélkülözhetetlen általános és különleges katonai képességeket.

Az augusztus végétől zajló felkészülést követően a kiképzett katonák a Mazar-e Sharifban jelenleg szolgáló, a kontingenst megalakító Nemzeti Támogató Elem első váltás személyi állományát váltják le.