Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zavaros szálak a Hamász-vezető megölése körül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 18. 6:45

Sorra cáfolják érintettségüket a Hamász radikális palesztin mozgalom egyik vezetőjének dubaji meggyilkolásában azok a britek, akiknek útleveleivel a dubaji hatóságok szerint a tettesek beutaztak az emírségbe. Az izraeli külügyminiszter szerint nem az izraeli elhárítás áll a dubaji gyilkosság mögött. Londonban bekérették az izraeli nagykövetet.

Dubaj rendőrfőkapitányának tájékoztatása szerint tizenegy európai útlevéllel utazó személy – hat brit, három ír, egy-egy francia és német – vett részt Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúh meggyilkolásában.
Mahmúd Abder-Raúf al-Mabhúh a Hamász katonai szárnyának egyik alapítója volt, és izraeli katonák elrablását szervezte. Január 20-án ölték meg, egy nappal azután, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe érkezett Szíriából. Egyes hírek szerint elektromos sokkolóval végeztek vele.

Cáfolnak

A gyanúba keveredett britek – akik közül többen Izraelben élnek – brit lapoknak és a BBC-nek szerdán rendre cáfolták, hogy részük lett volna a rajtaütésben. Az egyik megnevezett, a 42 éves Paul Keely – aki Angliában született, de 15 éve egy észak-izraeli kibucban él – a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap szerda kiadásának azt mondta: két éve el sem hagyta Izraelt, Dubajban pedig egyáltalán nem járt.
Keely közölte: amikor először hallotta nevét az üggyel kapcsolatban, azonnal megnézte, hogy nem lopták-e el az útlevelét, de az okmány a helyén volt.
Keely édesanyja, aki ma is az angliai Kentben él, azt mondta a brit lapnak: a dubaji hatóságok által a “Paul Keely" nevű gyanúsítottról közzétett fotó “hasonlít" az ő fiához, ami szerinte arra vall, hogy fia személyazonosságát felhasználták, éppen azért, mert hasonlít az egyik merénylőhöz.

Egy másik megnevezett brit, a Jeruzsálem közelében élő 31 éves Melvyn Adam Mildiner elmondta: a nevével közzétett kép nem őt ábrázolja, útlevelében nem ez a fotó van, és dubaji pecsét sincs az okmányban, mivel soha nem járt az emírségben.
Több más megnevezett brit a szerdai Daily Mailnek nyilatkozott, szintén egyöntetűen cáfolva, hogy bármi részük lett volna a Dubajban történtekben. A brit külügyminisztérium már közölte, hogy véleménye szerint hamisított brit útlevelekről van szó, és vizsgálatot indított az ügyben.

Osztrák vonal is van

Ausztriában is nyomoznak a feltételezett gyilkosok után, jelentette szerdán egy osztrák magazin egy meg nem nevezett belügyminisztériumi szóvivőre hivatkozva. A gyanú szerint a tettesek olyan mobiltelefonokon beszéltek egymással, amelyeknek a körzetszáma egy osztrák szolgáltatóéval egyezik meg, írta a “profil" című hetilap.

Nincs ok azt feltételezni, hogy az izraeli elhárítás áll a dubaji gyilkosság mögött, jelentette ki szerdán az izraeli külügyminiszter. “Nem tudom, miért kell tényként elkönyvelni, hogy Izrael vagy a Moszad használta a hamis útleveleket és brit állampolgárok személyazonosságát" – mondta a katonai rádiónak Avigdor Liberman.
A politikus ugyanakkor nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni Izrael érintettségét az ügyben. A külügyminiszter szerint nem kell esetleges diplomáciai válságtól tartani Nagy-Britanniával vagy más országokkal.

A szerdai The Daily Telegraph kommentárja szerint ha Izrael elismerné felelősségét a merényletért, az veszélybe sodorhatná az izraeli titkosszolgálat, a Moszad és Nagy-Britannia “egyébként is ingatag" megállapodását hírszerzési információk megosztásáról. A lap felidézi, hogy az együttműködés a múltban sem volt problémamentes: Margaret Thatcher volt konzervatív brit kormányfő 1987-ben leállította a Moszad nagy-britanniai tevékenységét, miután a szervezet Londonból indított műveletet az izraeli atomtitkokat kiszivárogtató Mordeháj Vanunu elrablására.
Vanunut, a dimonai nukleáris üzem volt alkalmazottját – aki a The Sunday Times című brit lapnak részleteket árult el az izraeli atomprogramról – 1986-ban Londonból Rómába csalták, onnan pedig Izraelbe vitték, ahol 18 évet töltött börtönben.

Felháborodás Londonban

“Azonnal kivizsgáljuk… Ki kell deríteni, hogy pontosan mi történt, hogyan történt és miért – jelentette ki Gordon Brown brit kormányfő a BBC rádióban, de hozzátette: “össze kell gyűjteni a bizonyítékokat, mielőtt nyilatkozatok hangzanak el".

Az ellenzéki liberális demokrata párt egyik képviselője kijelentette, hogy ha kiderül, hogy tényleg Izrael áll a Hamász palesztin radikális mozgalom egyik vezetőjének meggyilkolása mögött, az súlyosan megrendíti a két ország közötti bizalmat. “Ha emiatt brit útlevelek jogos használói veszélybe kerültek, az szégyen-gyalázat" – mondta Menzies Campbell.

A külügyi bizottság vezetője, a munkáspárti Mike Gapes szerint a Hamász-vezető meggyilkolása vagy Izrael műve, vagy valaki el akarta érni, hogy annak tűnjék.

Az esti órákban a londoni külügyminisztérium bejelentette, hogy csütörtökre megbeszélést kértek az izraeli nagykövettel a hamis brit útlevelek témájáról.