Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

10 évet kapott az ETA-vezér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 18. 6:42

Egy párizsi bíróság 10 évi börtönbüntetésre ítélte a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szakadár szervezet egyik volt vezérét. A 30 éves Harriet Aguirre, az ETA katonai szárnyának egykori második számú embere terrorista bűnszervezetben való részvétel és tiltott fegyvertartás címén kapta az ítéletet.

Ugyanezen vádpontok alapján 8, illetve 6 évi börtönbüntetéssel sújtották Aguirre két vádlott-társát. Büntetésük letöltése után mindhármukat kitoloncolják Franciaországból. A bíróság az ügyész által kért büntetési tételeket hagyta jóvá.

A szerdai tárgyalási napon a vádlottak egymással baszk nyelven beszélgettek, a bíróság kérdéseire egyenként mindössze annyit válaszoltak franciául: nincs mit mondanom.

A szakadár szervezet három tagját 2005 októberében a közép-franciaországi Aurillacban fogták el. A rendőrök álmukban csaptak le rájuk abban a házban, amelyben az év eleje óta laktak. A spanyol és a francia rendőrség együttes akciója során tűzfegyvereket és gránátvetőket foglaltak le.

A spanyol belügyminisztérium akkor nagyon jelentősnek minősítette elfogásukat az ETA vezérkarának lefejezése szempontjából.

Aguirre a spanyol hatóságok szerint Garikoitz Aspiazunak (fedőnevén Txerokinak), az ETA katonai szárnya vezetőjének volt a helyettese. Spanyolország 2001-ben nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene egy baszkföldi település alpolgármesterének a meggyilkolása miatt.