Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem lesz orosz katonai bázis Szerbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 18. 6:37

Oroszország cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy katonai támaszpontot szeretne létesíteni Szerbiában, a szomszédos országokba telepítendő amerikai rakétapajzs-elemek kikémlelésére. A Belgrádban tartózkodó Szergej Sojgu orosz katasztrófaelhárítási miniszter szerint az ilyen sajtójelentések teljes képtelenségek.

A találgatások tavaly merültek fel, amikor az orosz elnök Belgrádban megállapodott egy közös katasztrófavédelmi központ tervében. A rakétapajzs elemeit – elfogórakétákat – a jelenlegi tervek szerint a szomszédos Romániába és Bulgáriába telepítenék. A szerb fővárosban szerdán nemzetközi konferencia kezdődött, amelyen mások mellett közép- és délkelet-európai országok képviselői tanácskoznak a rendkívüli helyzetek kezeléséről. Sojgu szerint az orosz-szerb kezdeményezésre létesítendő központ nagyobb tűzvészek, árvizek, földrengések és más természeti katasztrófák esetén nyújtana segítséget a térség országainak.

Egyes katonai szakértők úgy vélik, hogy a helyszín, Nis ideális lenne a Románia és Bulgária elleni kémkedésre. Megfigyelhetnék onnan a NATO koszovói tevékenységét is. Ez lenne Oroszország első külföldi támaszpontja Európában a hidegháború vége óta, és válasznak lehetne tekinteni az észak-atlanti szövetség gyors balkáni terjeszkedésére. Azt is jelentené, hogy a katonai szövetségeken eddig kívül maradó Szerbia feladná semlegességét – mondják. Oroszország szerdán kötött megállapodást arról, hogy katonai támaszpontot létesít Abháziában.