Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fejlesztés évei következnek a honvédségnél

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. október 18. 14:10

A felelős fejlesztés évei következnek a Magyar Honvédségnél – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes október 18-án, szerdán, Székesfehérváron, a Visegrádi Négyek Védelmi Miniszterhelyettesi Találkozója után tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hangsúlyozta, a V4-ek tagjai cselekvőképes országok, amelyek egyetértenek, sőt együttműködnek bizonyos kihívások kezelésében. Ezek között megemlítette a schengeni határ védelmét, ami az idei magyar V4-es elnökség egyik prioritása. A találkozó egyik célja az volt, hogy a miniszterhelyettesek megvitassák a legfontosabb biztonságpolitikai kérdéseket és áttekintsék az elmúlt év eseményeit.

1596040211

Az egyeztetésen szó esett a NATO-s és az uniós védelmi együttműködésről is, ami kapcsán Vargha Tamás megjegyezte, a V4-ek üdvözlik, hogy mindkét szervezet időben felismerte, van szerepük abban, hogy a migrációs válságot kezelni lehessen. Hozzátette, a környező országok választási eredményei is azt mutatják, a magyar kormány jól döntött, amikor a határok megvédését és az emberek biztonságát helyezte középpontba. „Ezért nagyon fontos, hogy támogassuk azokat a kezdeményezéseket az Európai Unión belül is, amelyek a határok megvédésére irányulnak" – mondta.

Vargha Tamás elmondta: a találkozón egyetértés született arról is, hogy a biztonság megteremtésének egyik fontos aspektusa a védelmi költségvetés emelése. Emlékeztetett, hogy a magyar kormány elkötelezte magát, 2024-ig minden évben emelik a védelmi költségvetést, míg az el nem éri a GDP 2 százalékát. Szavai szerint most a felelős fejlesztések évei következnek, ugyanakkor a megnövekedett forrásokkal jól kell tudni sáfárkodni. Rámutatott, a Honvédelmi Minisztérium már elkezdte saját haderőfejlesztési programját – a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot -, és elkötelezte magát, hogy a mindenkori védelmi költségvetés 20 százalékát fordítják – már jövőre – modernizációra. Az egyeztetésen szó esett továbbá az európai védelmi képességek megerősítéséről és a V4-ek közös, uniós harccsoportjának felállításáról 2019-ben.

1596040211

Dr. Róbert Ondrejcsák, a szlovák védelmi tárca miniszterhelyettese azt mondta, a V4-es tagállamok egymás legkomolyabb szövetségesei a NATO és a EU keretein belül is. Felidézte, a szlovák kormány nemrégiben fogadta el az új védelmi stratégiáját, amely hosszútávú haderőfejlesztésre helyezi a hangsúlyt. Szlovákia olyan ország, amely az észak-atlanti szövetség elkötelezett partnere, ugyanakkor szeretne az Európai Unió aktív, meghatározó tagjai maradni – tette hozzá.

Dr. Jakub Landovsky, a cseh védelmi tárca miniszterhelyettese úgy fogalmazott, a V4-ek jó úton járnak az együttműködésben, amire már számos példa van. „Azt gondolom, hogy ez az együttműködés a közép-európai biztonság garantálásában is kiemelt jelentőségű" – tette hozzá. A cseh kormány is elkötelezett, hogy a visegrádi együttműködést aktívan támogassa, ugyanakkor fontos, hogy a NATO elrettentő erejének fokozásában is közreműködjön különösen a Baltikumban.

Tomasz Szatkowski, a lengyel védelmi tárca miniszterhelyettese úgy látta, a visegrádi országok együttműködése hosszú távon egyre mélyebbé és hatékonyabbá válik. Országa kiemelt célkitűzése a lengyel hadsereg létszámának megduplázása – ismertette -, de fontosnak tartják, hogy közösen figyeljenek a V4-es tagállamok biztonságára. Hozzátette, fontos kérdés a közös védelmi és biztonságpolitika, és az uniónak meg kell erősítenie védelmi képességeit.

1596040211

Fotó: Tóth László