Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyedülálló képesség a helikopterszemélyzetek képzésében

Szöveg: Snoj Péter |  2019. február 8. 20:20

A közép-európai régióban is egyedülállónak számító berendezéssel bővült a Magyar Honvédség forgószárnyas pilóta és gépszemélyzet képzése. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison üzembe álló helikopter harcászati szimulátort Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete adta át február 8-án, pénteken. Az ünnepélyes átadón Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is jelen volt.

1599198760
A Magyar Honvédség helikopter-gépszemélyzeteinek harcászati felkészítését támogató, valamint a kiképzés hatékonyságát fokozó szimulátor – amit a francia Thales vállalat gyártott – még tavaly év végén érkezett Szolnokra. A közel egymilliárd forintos beruházás hosszú távon nemcsak megkönnyíti, de gazdaságosabbá is teszi a pilóták és a gépszemélyzetek képzését. Mindezt úgy, hogy a szimulátor nyújtotta virtuális térben olyan szituációkat is gyakorolni tudnak, amelyeket valós körülmények között nem, vagy csak jelentős költségek árán tudnának előidézni.

Az Európai Védelmi Ügynökség helikopteres projektjeit támogató Multinational Helicopter Initiative programjának részeként – francia támogatással – 2017 márciusában lehetőség nyílt a rendszer kiépítésének megkezdésére. Korábban az ilyen jellegű kiképzéseket magyar hajózok csak külföldön tudták végrehajtani, ám mostantól kezdve hazai körülmények között, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison is igénybe tudják venni a szakfelkészítést jelentősen segítő berendezést.

1599198761
Az ünnepélyes átadón Benkő Tibor honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a jelenleg is zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal egy olyan nagyarányú fejlesztésbe kezdett hazánk, amely a jövőt építi. Ennek egyik jelentős állomásához érkezett el most a Magyar Honvédség. „Mindig jóleső érzés arról beszélni nekünk, katonáknak, hogy újabb – a térségben egyedülálló – képességre tehettünk szert. Egy olyan képességre, ami elengedhetetlen lesz Magyarország és a magyar katonák szempontjából, sőt én bízom benne, hogy más nemzetek pilótaképzésében is részt tudunk így venni" – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője.

Kiemelte: a Magyar Honvédségnél végbemenő fejlesztések európai szinten is példaértékűek, ám a haditechnikai eszközökhöz jól képzett katonák is kellenek. Benkő Tibor aláhúzta azt is, hogy a forgószárnyas képesség tekintetében legalább száz, de inkább százhúsz pilóta képzését kell biztosítania a Magyar Honvédségnek.

1599198761
A beruházást illetően a honvédelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy az átadott berendezés nem csak a közeljövőben érkező Airbus H145M és H225M típusú gépek leendő kezelőit, de a jelenleg szolgálatban lévő Mi-17 és Mi-24 típusú forgószárnyasok személyzeteinek képzését is kiszolgálja.

Pascale Andreani, Franciaország magyarországi nagykövete elmondta: különösen büszke arra, hogy egy francia cég működhetett közre ebben a programban. Hozzátette: nagy öröm számára, hogy a szimulátornak hála ezentúl optimális körülmények között lehet biztosítani a jelen és jövő pilótáinak képzését. „Nagyon örülök, hogy Magyarország is ennyire támogatja Európa védelmét. A két nemzet nagyon közel áll e témakörben egymáshoz, mindkét nemzet számára nagyon fontos Európa védelme. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben is együtt fogunk működni" – mondta a nagykövet.

1599198761
A helikopter harcászati szimulátor nagy teljesítményű számítógépei a virtuális valóságot létrehozó eszközökkel ötvözve egy szimulált, de ugyanakkor valósághű hadszínteret alkotnak meg, annak minden ellenséges, baráti és semleges összetevőjével együtt – földön, vízen, levegőben egyaránt. A helikopterszemélyzetek ebbe a dinamikusan változó, változtatható harcászati környezetbe helyezve biztonságosan, nagy hatékonyság és kis anyagi ráfordítás mellett hajthatják végre a rájuk váró harcászati feladatokat.

Fotó: Dévényi Veronika