Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Javítható az amerikai-orosz viszony

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 8. 12:53

Oroszország és az Egyesült Államok számára adott a kiváló lehetőség, hogy kérdések egész sorában javítsa kapcsolatait – közölte Barack Obama amerikai elnök Washingtonban, miután fogadta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert.

Obama szerint ezen kérdések közé tartozik az atomfegyverek terjedésének megakadályozása, az afganisztáni és pakisztáni helyzet, az iraki és a közel-keleti konfliktus, valamint a világgazdaság ügyei. Az amerikai elnök a fehér házi találkozót követően úgy fogalmazott: kitűnő alkalom kínálkozik a korábbi feszült kapcsolatok “újraindítására".

Megerősítette, hogy szándéka szerint júliusban Moszkvába látogat, hogy tárgyaljon Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel. A csütörtöki tárgyaláson részben Obama látogatását készítették elő.

Lavrov a megbeszélések után azt mondta: a két ország kormánya igyekszik szűkíteni a nézetkülönbségeket.

Az orosz diplomácia irányítója aznap tárgyalt Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel is. Megbeszéléseik után kifejezték közös reményüket, hogy enyhülőben vannak az országaik közötti nézeteltérések, amelyek az utóbbi években megterhelték a kétoldalú viszonyt. Clinton azt mondta, Washington normalizálni és új szintre akarja emelni kapcsolatait Oroszországgal.

Szergej Lavrov első ízben látogatott az amerikai fővárosba Barack Obama januári beiktatása óta.