Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváló a magyar és a szlovák katonák együttműködése

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2018. március 22. 18:12

Kiváló a magyar és a szlovák katonák együttműködése – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök március 22-én, csütörtökön a kelebiai határszakaszon tartott Cooperative Effort 2018 gyakorláson.

1599183876
A vezérezredes a magyar-szlovák közös határvédelmi gyakorláson elmondta, jól szervezett, jól végrehajtott, minden részletre kiterjedő mozzanatot mutattak be a katonák. Ez nem is csoda, hiszen mindkét ország professzionális hadsereggel rendelkezik, amelyek tagjai a missziók mellett már közös gyakorlatokon is bizonyítottak. A mostani gyakorlást a vezérezredes jóra értékelte és megjegyezte, hogy a közös munka kellő alapot nyújt ahhoz, hogy a két haderő tovább építse az együttműködés különböző dimenzióit. „Én úgy gondolom, hogy példaértékű a két ország katonai együttműködése, s – legyen az a ciprusi misszió, vagy a Tisza Műszaki Zászlóalj, esetleg a határvédelmi feladatok – ez minden közös munkáról elmondható" – fogalmazott dr. Benkő Tibor.

A szlovák katonák látogatásának célja – fejtette ki a vezérezredes – az volt, hogy megismerkedjenek a magyar katonák és rendőrök migrációkezelő tapasztalataival. A déli határszakaszon folyó munka katonai műveletnek is felfogható, amit gyakorolni kell, a tapasztalatokat pedig össze kell gyűjteni és rendszerezni. Hozzátette, hogy ezek a tapasztalatok nemcsak a migrációs válságban, de más hasonló helyzetben is használhatóak. A gyakorláson mintegy 100 magyar és 35 szlovák katona vett részt.

1599183876
Milan Maxim vezérezredes, a szlovák haderő vezérkarfőnöke rendkívül értékesnek nevezte az ilyen közös gyakorlásokat, hiszen – mint fogalmazott – Szlovákia határainak védelmekor hasonló feladataik vannak, mint a magyar katonáknak. Elmondta azt is, az utóbbi években komoly infrastruktúra épült ki a határon: modern bázisokat emeltek, s megfelelő eszközökkel látták el a katonákat feladataik végrehajtására. Úgy látta, hogy a kormányzat és a honvédség vezetése mindent megtett annak érdekében, hogy a katonák tevékenységét támogassák. Hozzátette, hogy a hadsereg tagjai pedig az elmúlt időszakban elsajátították azokat az eljárásokat, amelyek a határvédelemhez elengedhetetlenek. „A katonák és a rendőrök, illetve más tagjai a határvédelmi szolgálatnak büszkék lehetnek magukra, és önök pedig büszkék lehetnek rájuk" – mondta.

A gyakorláson bemutatták az ideiglenes biztonsági határzár működését, a feladatban felhasznált katonai és rendőrségi eszközöket, valamint a kelebiai határvédelmi bázist. Ezt követte a szlovák és a magyar katonák, illetve a rendőrök bemutatója: a járőrözésen túl, a kerítésen átjutó migránsok felderítését és elfogását is szakszerűen végrehajtották, sőt egy nagyobb, betörni készülő csoport ellen is megvédték a határt.

1599183876
Fotó: Dévényi Veronika