Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világbajnokok első kézből Budán

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. február 16. 14:51

A Honvédelmi Minisztérium és a Zrínyi Média Kft. által támogatott KatonaSuli program keretén belül a Budapest II. kerületében található Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola adott otthont február 16-án, kedden délelőtt a Világbajnokok első kézből című honvédelmi program újabb fordulójának.

Az iskolában már összeszokott csapat jelent meg, hogy összesen három osztálynyi tanuló számára hozzák kicsit közelebb a Magyar Honvédséget: a Zrínyi Média munkatársai között ott volt a világ legjobb sportlövője, Sidi Péter, illetve a világ negyedik legjobb férfi kardvívója, Szilágyi Áron. Ugyanakkor új résztvevő is csatlakozott a programsorozathoz dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy személyében.

Óriási érdeklődés

1595914241
A Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola szeptembertől indítja el a honvédelmi fakultást. „A rendvédelmi osztályunk idén indult el, ennek sikerén felbuzdulva tágítjuk tovább a kört", tudjuk meg Stefán György igazgató-helyettestől, a téma felelősétől. „Annak idején meghívást kaptunk a katonasuli konferenciára, ahol én vettem részt, az igazgató úr pedig úgy gondolta, mindez remekül passzolna az iskola egyébként is innovatív szellemiségéhez. Emellett pedig a rendészeti képzéshez is kapcsolódik, még akkor is, ha egyébként két független osztályról van szó. Valamilyen párhuzamosságról így is beszélhetünk."

Mint az igazgató-helyettes elmondja, a rendészeti képzésnél körülbelül háromszoros-négyszeres túljelentkezést tapasztaltak, és az előzetes jelzések alapján a honvédelmi képzés iránt is legalább ekkora lesz az érdeklődés. „Ez a mai demográfiai viszonyok közepette óriási jelentőségű dolog. Úgy tapasztaljuk, hogy a szülőknél és a gyerekeknél egyaránt van igény az ilyen típusú szakokra", árulja el Stefán György, aki azt is hozzáteszi: az iskola tavaly kifejezetten a rendészeti irányra építette a beiskolázási tematikát, és most ugyanolyan óriási érdeklődést tapasztalnak a honvédelmi oktatás iránt, mint akkor. „Az iskolában nincs előzetes felvételi, a diákok a hozott jegyek alapján nyernek felvételt az intézménybe. Vagyis minél többen jelentkeznek, annál jobbnak bizonyulnak a tanulók, és ez a hozzáállásban, magatartásban, mentalitásban, eredményekben egyaránt látszik", mondja az igazgató-helyettes, hozzátéve, hogy a rendészeti szakos osztály jelenleg is talán a legjobb a kilencedik évfolyamon. „Ennyi idő után még korai lenne megmondani, hogy a képzés jellege, a diákok eleve jobb eredményei vagy a jó szaktanár miatt van-e ez így, az igazság bizonyára valahol középen keresendő."

1595914241
Stefán Györgytől megtudjuk: a szeptemberben felálló honvédelmi szakos osztálynál a Honvédelmi Minisztériummal egyeztetve eleve cél a fegyelem és a katonás jelleg. „A tárca kérésként fogalmazta meg, hogy alakítsunk ki a gyerekeknél egyfajta alaki magatartást, ami megfelelő alapot biztosíthat számukra a későbbiekhez", mondja az igazgató-helyettes.

„Nem számítottam arra a nagy érdeklődésre, ami legutóbb fogadott, és örültem neki, hogy ennyire tetszett nekik a program", mondja a bemutatóra és a már ismert reflex-játékra készülődve Szilágyi Áron, amint visszatekint a legutóbbi Világbajnokok első kézből programra. A zuglói rendezvényre Sidi Péter is jó szívvel emlékszik vissza, ám saját bevallása szerint kicsit meglepődött azon, hogy a mai fiatalok egyáltalán nem ismerik a fegyvereket. „Úgy gondolom, fontos lenne az előzetes oktatás ezen a téren, hogy akik bekerülnek a honvédségbe, azok legalább meg tudják fogni a fegyvert, szét tudják szerelni, el tudják sütni", vélekedik a bajnok. „Pozitívum volt viszont, hogy olyan gyerekek, akik életükben először lőttek, 15-20 perc után már nagyon jól kezelték a fegyvert. Vagyis ha lenne valamilyen oktatás ezen a téren, az később a kiképzők dolgát is megkönnyítené, amennyiben ezek a gyerekek a katonai pályán maradnak".

Biztos pályakép

1595914241
Isaszegi János tábornok először vesz részt katonasulis rendezvényen, ám maga a középiskolás korosztály nem idegen számára. „Az elmúlt években, amikor még az MH Központi Kiképző Bázis parancsnokaként szolgáltam, havonta fogadtunk rendszeresen középiskolásokat, hogy felmutassunk nekik egyfajta perspektívát", eleveníti fel emlékeit a Zrínyi Média könyvszerkesztőségének jelenlegi vezetője. „Leginkább arról volt szó, hogy rádöbbentsük őket: kezdjék el időben a nyelvtanulást, vegyék azt komolyan, és a számítástechnikával is behatóbban ismerkedjenek meg annál, minthogy a videomegosztókon megnézik a kedvenc klipjeiket. Ez azért fontos, mert érettségivel és megfelelő nyelvismerettel már munkalehetőséghez juthatnak például az EBESZ-nél, ahol rendszeresen keresnek nyelveket beszélő fiatalokat például a balkáni országokba a választások alkalmával. Nem jut be mindenki az egyetemekre, és a mai világban, ilyen munkanélküliségi mutatók mellett ez komoly kitörési lehetőséget jelenthet."

A tábornok persze más értékek és ismeretek közvetítését is alapvetőnek tartja. „Lényeges, hogy mindenki megfelelő állóképességgel rendelkezzen, meg tudja védeni magát és szeretteit, és az is, hogy a gyerekek ráébredjenek az összetartozás fontosságára. Azt is tudniuk kell, milyen békefenntartó tevékenységekben vettek és vesznek részt a magyar katonák a 19. század vége óta rendőrökkel, határőrökkel, civilekkel együtt a világ minden tájékán."

A bemutató a moderátor Juhász Károly felvezetését követően Szilágyi Áron reflexpróbájával kezdődik: az ötös fiú-lány csoportokba osztott diákoknak el kellett kapniuk a leejtett labdát a levegőben, és saját maguk is megtapasztalhatják, mennyire nem könnyű feladat az, ami annak látszik. A nagy nevetésekkel tarkított, jó hangulatú ügyességi próbát követően Sidi Péter lép a pástra, és megmutatja légfegyvereit, majd Isaszegi tábornokon a sor, aki rövid és velős előadásában a fentebb vázolt témakörökről beszél a gyerekeknek: a fiatalok figyelmesen hallgatják érveit a katonai pálya mellett, és rövid áttekintést kapnak a Magyar Honvédség missziós tevékenységéről is. Utána, a Zrínyi Média udvaron felállított médiakamionjánál azonban már ismét a játéké a főszerep: a diákok különböző kérdésekre válaszolva számot adnak arról, hogy a hallottak megragadtak a fejükben. Ugyan – labda hiányában – a tábornok által javasolt foci elmarad, de láthatóan minden résztvevő elégedetten távozik, hogy átadja helyét a következő csoportnak.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Rácz Tünde