Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Baleset sérültjeinek segítettek Koszovóban a magyar békefenntartók

Szöveg: Kozák Piroska százados | Fotó: 1. lövészszázad járőrök és a szerző |  2020. február 9. 20:00

Közúti balesetnél nyújtottak segítséget a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar békefenntartó katonák, február első hetében.

1596075939

A KFOR Harcászati Tartalék zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Battalion – KTRBN) katonái járőrfeladat közben értek elsőként egy közlekedési baleset helyszínére Gnjilane közelében – két civil autó, valamint a Koszovói Biztonsági Erők (KSF) egyik járműve ütközött össze. A balesetben a KSF három tagja megsérült, illetve autójuk az úttestet elhagyva, egy körülbelül 10 méter mély szakadékba zuhant és felborult.

A KTRBN járőrfeladatában részt vevő harctéri életmentő (Combat Life Saver – CLS) katonák ellátták a sérülteket, eközben a járőr többi tagja – a rendőrség és a mentők kiérkezéséig – a helyszínt biztosította és a járműforgalmat irányította.

1596075939

Koszovóban a KFOR katonái – köztük a magyarok is – számos esetben nyújtottak már segítséget közúti balesetek során; elsősorban a sérültek azonnali és szakszerű ellátásában. Így volt ez most is, a baleset helyszínére érkező rendőrök és mentősök elismerő szavakkal illették munkájukat. „A magyar katonákra mindig számíthatunk" – mondta a koszovói rendőrség helyszínen intézkedő rangidőse.

A magyar kontingensnél kiemelt figyelmet fordítanak a CLS képzésre: szeptember óta minden hónapban vizsgázniuk kell azoknak a katonáknak, akik a misszió előtt megszerezték a képesítést az MH Egészségügyi Központ tanfolyamain. Missziós területen kiemelten fontos, hogy a megszerzett tudást folyamatosan szinten tartsák.

1596075940

A mostani segítségnyújtásban az MH Kontingens 21. váltás 1. lövészszázadának katonái – Polgár Attila őrmester (járőrparancsnok), Korona Attila tizedes (járőrparancsnok-helyettes), Dósa Csaba tizedes, Sármány Viktor őrvezető (CLS), Ács Balázs őrvezető (CLS), Tamás Kristóf őrvezető és Horváth Árpád őrvezető – vettek részt.

1596075939
×