Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Delegáció és húsvét a Slim Lines táborban

Szöveg: Tamás Gergő főhadnagy |  2012. április 10. 14:36

Mozgalmas volt az MH KFOR Kontingens hatodik váltásának húsvéti hétvégéje. A műveleti feladatok ellátása mellett egyéb más teendőik is voltak a magyar katonáknak. A kontingensnek helyet adó pristinai Slim Lines táborban április 6-án tett látogatást az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága, valamint a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjaiból álló delegáció, Csampa Zsolt HRB-alelnök vezetésével. A vendégeket elkísérte Balla Lóránt, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott koszovói nagykövete is.

A delegációt a kontingens parancsnoka, Polyák András alezredes fogadta, aki tájékoztatót tartott a magyar katonák feladatairól, valamint az aktuális tevékenységről. A vendégek képet kaptak arról is, hogy a katonák milyen élet- és munkakörülmények között dolgoznak, majd egy portugál−magyar tömegkezelési bemutatót láthattak. 

A látogatást követően már a húsvéti ünnepek jegyében folytatódott a kontingens élete. A két nemzet katonái nagypénteken közös keresztutat tartottak a tábor körül, Rácz István főhadnagy, katolikus tábori lelkész vezetésével, aki  délután misét celebrált. 

Nagyszombaton este a vigíliamisén együtt ünnepelték a feltámadást a két nemzet békefenntartói.

Húsvétvasárnap reggel az étkezdében meglepetés fogadta a katonákat: a kontingens hölgy tagjai osztották a húsvéti reggelire a sonkát, a tojást és a csokinyulat. Délután húsvétvasárnapi szentmisét celebrált a tábori lelkész, hétfőn reggel pedig a kontingensben szolgáló férfiak közösen köszöntötték a hölgyeket. 

A húsvéti hétvégén a pristinai Slim Lines táborban szolgáló magyar és portugál katonák számára sportversenyeket is szerveztek.