Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miniszteri látogatás Koszovóban

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2016. december 16. 13:30

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koszovói látogatása során állománygyűlésen köszöntötte az MH KFOR Kontingens 15. váltásának állományát, valamint a békefenntartó misszióban egyéni beosztásban szolgáló magyar katonákat. A miniszter vezette delegáció tagja volt dr. Budai Gyula miniszteri biztos, Csutora Zsolt helyettes államtitkár, valamint dr. Márkusz László, hazánk pristinai nagykövete is.

1596024702

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a pristinai Slim Lines táborban kezdte december 14-ei programját, és ennek keretén belül köszöntötte az állománygyűlésen résztvevő katonákat.

Beszédében hangsúlyozta: Magyarország kormánya nagyon büszke katonáira, különösen a missziós feladatokat ellátókra, akik helytállásukkal elismerést szereztek és szereznek Magyarországnak.

Kiemelte a nyugat-balkáni régió békéjének fenntartásában vállalt szerep és a magyar katonák jelenlétének jelentőségét. Hangsúlyozta, hogy Magyarország külügyi-, külgazdasági, illetve biztonsági szempontjából is érdekelt a térség nyugalmának fenntartásában.

A magyar-koszovói kapcsolatokról szólva ismertette, hogy a kormány 62,5 millió euró kötött segélyhitelt nyújt Koszovó számára, illetve az Eximbank is megnyit egy 85 millió eurós hitelkeretet magyar és koszovói cégek számára.

1596024702

A miniszter beszédében kitért arra is, hogy a kormány szándéka szerint az elkövetkező években tovább növekszik a KFOR-ban szolgáló katonák létszáma; és a megnövekedett szerepvállalással párhuzamosan arra törekszenek majd, hogy a KFOR-parancsnokság vezetésében kiemelt beosztásokat tölthessenek be a magyar katonák. Beszéde végén sok sikert kívánt a további missziós szolgálathoz és boldog karácsonyt az itt szolgáló magyar katonáknak.

Az állománygyűlést követően a Szijjártó Péter megtekintette a kontingens dinamikus bemutatóját, melynek keretében egy „tűziszony" (Fire Phobia) gyakorlatot hajtottak végre, majd ezután egy statikus bemutatót láthattak a delegáció tagjai, a kontingensnél használt fegyverzeti és haditechnikai eszközökből.

1596024703

Fotó: Honvéd Vezérkar