Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent Márton-kihívás Koszovóban

Szöveg: Fodor Elek hadnagy |  2018. november 6. 10:23

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred állományából a KFOR egyéni törzsbeosztásaiban szolgálatot teljesítő felderítők ötlete alapján október 28-án rendezték meg a Szent Márton-kihívás teljesítménytúrát Koszovóban.

1599195412
Szent Márton napjának megünneplése minden évben az ezred egyik legfontosabb eseménye. A pristinai Film City táborban lebonyolított rendezvény hagyományteremtő céllal indult: egy kihívás keretében a külszolgálatot teljesítő felderítő katonák műveleti területen is tiszteleghettek a felderítők napja és védőszentjük előtt.

A huszonhét meghívott résztvevő között a felderítő ezred katonái mellett a KFOR parancsnokság egyéni törzsbeosztásaiban szolgáló magyar katonák, az MH 5. Bocskai István lövészdandár 39-es felderítői, valamint a KFOR misszió lengyel, finn, horvát, észt és osztrák katonái álltak rajthoz.

1599195412
A 24 kilométeres távot egyénileg kellett teljesíteni, ahol minden induló eldönthette, hogy sportruházatban futva, vagy gyakorlóöltözetben, 10 kilogrammos felszereléssel gyalogolva hajtja végre azt. Mindkét mozgásmódban meghatározott szintidőn belül kellett célba érni annak érdekében, hogy az oklevél mellett érmet is átvehessenek. A végrehajtást nehezítette, hogy a táv során összesen 637 méter szintkülönbséggel is meg kellett küzdeni. A rendezvény akadálymentes és sikeres lebonyolítása érdekében a szervezők, Fodor Elek hadnagy, valamint Baranyi Norbert és Csapó Zsolt zászlósok egy nappal korábban teljesítették a távot.

A magyar katonák mellett a külföldi résztvevők is elismeréssel szóltak nemcsak a szervezésről, de a kihívás ötletéről is. A futók között a legjobb idő 1 óra 53 perc, a gyaloglók között 3 óra 6 perc volt.

1599195412
Fotók: Baranyi Norbert zászlós