Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos, hogy nagyon jól vezessenek

Szöveg: Mészáros Károly zls. |  2009. augusztus 7. 6:00

A napokban került sor az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFICYP) Szlovák-Magyar-Horvát Békefenntartó Zászlóaljának közlekedésbiztonsági vetélkedőjére. A félévente megrendezésre kerülő verseny célja a „Legjobb gépjárművezető” cím elnyerése mellett a közlekedési és gépjárműtechnikai ismeretek felfrissítése volt.

A rendezők Peter Novanský hadnagy, szektor gépjármű-szolgálat vezető irányítása mellett a 4. szektor tanpályáján bonyolították le a versenyt. A vetélkedőn induló nyolc, két fős csapat először elméleti kérdésekre válaszolt, majd ezt követően egy – a gyakorlati tudás megmérettetésére – az alkalomra kialakított pálya várta a versenyzőket.

Elsőként a Nagy János Róbert zászlós és Gulyás Attila szakaszvezető által alkotott csapat teljesítette a technikai pályát, majd a kerékcsere és terepvezetés versenyszámok következtek.

 

A szlovák békefenntartók bemutatkozását a Bárány Tibor és Balogh Béla szakaszvezetők alkotta team fellépése követte, akik a kerékcserét teljesítették rekordidő alatt.

A verseny sikeres lebonyolításához természesen szükség volt bírákra is, így a magyar kontingens gépjármű-technikai előadója, Vincze István főtörzsőrmester szlovák kollégáival ítészkedett minden induló megelégedésére.

A versenyt Berena Béla alezredes szektorparancsnok-helyettes, a magyar kontingens parancsnoka értékelte és adta át a díjakat Ingrid Karásková őrnagy, szektor logisztikai főtiszt kíséretében együtt a győzteseknek. Ezen a napon a versenyzés volt fontos, de Önök egyúttal olyan jól hasznosítható ismeretekhez és tapasztalatokhoz juthattak, ami a ciprusi mindennapokban, a helyi kaotikusnak tűnő közlekedésben is segítségükre válik – mondta el Berena alezredes.

Az UNFICYP misszió elsősorban gépjárműves járőrözéssel teljesíti küldetését, így a gépjárművezetési ismeretek elengedhetetlenül fontosak a békefenntartók számára. Nehezíti a feladatot a közép-európából érkezettek számára, hogy a szigeten az angol típusú, bal oldali közlekedés van érvényben.