Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szolgáljanak tisztességgel, becsülettel!

Szöveg: Galambos Sándor |  2012. szeptember 18. 20:43

Bármerre járunk a világban, szövetségeseink mindig elismeréssel nyilatkoznak a magyar katonákról, a felkészültségükről, a bátorságukról, a helytállásukról, a bajtársiasságukról – mondta dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke szeptember 18-án, kedden Szolnokon.

Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Erők (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus – UNFICYP) 32. váltásának kibocsátó és a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (International Security Assistance Force – ISAF) törzstiszti beosztásaiból hazaérkezettek visszafogadó ünnepségén dr. Benkő Tibor vezérezredes az Afganisztánból hazatért katonákat köszöntve hangsúlyozta: „Büszkék vagyunk önökre, az elvégzett munkájukra, magas szinten teljesített szolgálatukra. Bármerre járunk a világban, szövetségeseink mindig elismeréssel nyilatkoznak a magyar katonákról, a felkészültségükről, a bátorságukról, a helytállásukról, a bajtársiasságukról. Legyenek erre önök is büszkék, mutassanak példát itthon is a bajtársaiknak, barátaiknak, minden magyar állampolgárnak! Mutassák meg, hogyan kell élni, szolgálni, és ha a helyzet azt kívánja, hogyan kell áldozatot hozni a nemzetért!"

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis művelődési otthonában megtartott eseményen a külszolgálatra indulókhoz is szólt Benkő Tibor. „Önök a magyar nemzet, a szövetségeseink képviseletében a népek biztonságát, országaik stabilitását garantálják. Szolgáljanak tisztességgel, becsülettel, ahogyan ezt tették elődeik! Legyenek körültekintőek, figyelmesek, előrelátóak! Segítsék egymást!" – kérte a Honvéd Vezérkar főnöke.

1595941816

Veszélyes, váratlan helyzetekkel a ciprusi misszió tagjai már a felkészülésük során találkoztak. Terék Tamás alezredes, a kontingens parancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta: zárógyakorlatukon egy fel nem robbant aknagránátot találtak Táborfalván. A járőrözést gyakorolták a kiképzőbázis homokos területén, amikor a kiküldött járőr az útvonalán egy oda nem illő tárgyat fedezett fel. Először arra gondoltak, hogy ez is az alájátszás része, de amikor jelentették a gyakorlatvezetőnek, kiderült, hogy most „éles" a helyzet. A területet megjelölték és a lövedéket a tűzszerészek kiérkezéséig őrizték.

A ciprusiak egy korábbi váltása pedig egy betörőbanda lefülelésében segédkezett. Akkor éppen a megfigyelést gyakorolták Szolnok határában, a járőr feladata az volt, hogy az egyik tanyát tartsa szemmel. A betörők persze erről nem tudtak, a járőrök szeme előtt törték fel az épületet és kezdték el kihordani a holmikat. A katonák természetesen feljegyezték az autójuk rendszámát, a betörés időpontját és értesítették a rendőröket. A nyomozók a pontos személyleírásnak és az átadott adatoknak köszönhetően pillanatok alatt elkapták a betörőket. (Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Missziójáról írásunk alatt találnak bővebb információkat!)

1595941816

Az ünnepségen dr. Benkő Tibor vezérezredes „Békefenntartásért" szolgálati jelet adott át az afganisztáni misszióból hazatérőknek. A nemzetközi béketámogató műveletekben végzett eredményes munkája elismeréseként Magyar Honvédség-éremmel tüntette ki dr. Villányi Zsolt orvos őrnagyot. Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Makay Viktor alezredesnek, Végh Norbert századosnak, Sütő István főtörzsőrmesternek és Eszterhai Ádám törzsőrmesternek.

Fotó: A szerző felvételei