Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harctéri életmentők versenyeztek Irakban

Szöveg: MH IKBK | Fotó: a kontingens felvételei |  2023. március 1. 9:28

Az Erbil Légibázison települt amerikai ROLE-2 egészségügyi központ szervezésében február 24-én „MASCAL OLYMPICS” elnevezésű nemzetközi versenyt rendeztek a koalíciós erők egészségügyi és harctéri életmentő katonái részvételével. A nemzetközi összetételű csapatokban az MH Iraki Kiképzést-biztosító Kontingens 15. váltását összesen négyen képviselték.

DSC_0097

A verseny során a résztvevő csapatoknak a sérültek állapotának felmérését, stabilizálását és sebesült gyűjtőhelyre történő szállítását, valamint egészségügyi kiürítés (MEDEVAC) kérését kellett szakszerűen végrehajtani. A versenyt az összesített eredmény alapján az amerikai-brit-finn-magyar-német-olasz összetételű csapat nyerte, amelynek tagja volt Oláh József zászlós és Lázár Zsolt József őrmester, a kontingens két harctéri életmentő katonája.

A megmérettetés kiváló lehetőséget nyújtott az egészségügyi kiképzésen megszerzett elméleti és gyakorlati tudás alkalmazási képességének felmérésére a valóságos helyzetet jól megközelítő körülmények között. Emellett elősegítette a koalíciós erők egészségügyi állományának felkészülését az esetleges tömeges sérüléssel járó helyzetek összehangolt reagálására.