Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős magyar ünnep Koszovóban

Szöveg: Pelsőci Miklós alezredes | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy |  2022. május 24. 11:33

Nagyszabású ünnepi állománygyűléssel, közösen emlékeztek meg a Kosovo Force (KFOR) misszió 26. váltásának parancsnoki csoportjában, az egyéni beosztásaiban, valamint az MH KFOR Kontingensben szolgálatot teljesítő katonák a magyar honvédelem napjáról. Ugyanakkor egy medálparádén köszöntötték azokat a bajtársakat, akik féléves koszovói szolgálatuk sikeres teljesítése után térhetnek haza Magyarországra.

KFOR_honv_napja (1)

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Bencze József, Magyarország Koszovóba akkreditált nagykövete, Domján László nagykövet, az Európai Unió integrációs tanácsadója, Joachim Hoppe dandártábornok, a NATO Advisory and Liaison Team (NALT) igazgatója, illetve a KFOR nemzetközi kötelékét támogató huszonnyolc ország nemzeti rangidős képviselői is.

Az ünnepi beszéd elhangzása, majd Magyarország honvédelmi minisztere és a Magyar Honvédség parancsnoka közös köszöntőlevelének felolvasását követően Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka elismerően szólt a távozó magyar katonákról, akik „szolgálatukkal bebizonyították, hogy mindannyian jogos utódai azoknak a hősöknek, akik 174 éve visszafoglalták a Budai Várat”. Hozzátette még: végtelenül büszke arra, hogy ilyen rendkívüli és tehetséges férfiak és nők parancsnoka lehet. Végül megköszönte példamutató szolgálatukat, tiszteletreméltó elkötelezettségüket, támogatásukat és odaadásukat.

KFOR_honv_napja (5)

A NATO Balkán-érmeket Kajári Ferenc vezérőrnagy, John Maier dandártábornok, a KFOR törzsfőnöke és Sári Csaba ezredes, a KFOR parancsnok, a támogató iroda vezetője, szakreferens tűzte fel. Az ünnepség zárásaként számos magyar főtiszt, tiszt és altiszt vehetett át tárgyjutalmat kiemelkedő munkájuk elismeréséül.