Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóba látogattak a felsővezetői tanfolyam hallgatói

Szöveg: Szabóné Varga Erika százados | Fotó: Koncsek Barna főhadnagy |  2022. április 19. 13:41

Szakmai tanulmányúton vettek részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Katonai Felsővezető Szakirányú Továbbképzési Szak hallgatói Koszovóban.

FVT_Koszovó (2)

A háromnapos látogatás első állomása a pristinai KFOR-parancsnokság volt, ahol Kajári Ferenc vezérőrnagy, parancsnok fogadta a tanfolyam hallgatóit. A nap első részében Kajári vezérőrnagy előadásában tájékoztatta a tanulmányút résztvevőit Koszovó biztonsági helyzetéről, a multikulturális környzetben való együttműködés kihívásairól, a magyar parancsoki időszak elmúlt félévének sikereiről, valamint a jövőbeni tervekről. Ezt követően a hallgatók részére bemutatták a KFOR-parancsnokságnak otthont adó Film City tábort, valamint megismerkedtek az egyéni beosztásokban szolgálatot teljesítő nemzeti állomány szakmai feladataival és mindennapi tevékenységével.

FVT_Koszovó (4)

A második nap úticélja a Nyugati Regionális Parancsnokság (Regional Command-West) tábora, Villaggio Italia volt. A magyar csoport a táborban szogálatot teljesítő olasz, szlovén osztrák, horvát, albán és török nemzetek különböző technikai eszközeivel és felszerelésével ismerkedett meg egy statikus bemutató keretén belül.

A látogatás utolsó állomása a magyar vezetésű Novo Selo-i tábor volt, ahol a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj katonái demonstrációt tartottak a tömegkezelési feladatok során alkalmazott eljárásokról. A bemutatón a tanfolyam résztvevői meggyőződhettek a magyar katonák felkészültségéről és professzionális feladatvégrehatjásáról.