Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi családi nap Koszovóban

Szöveg: Szabóné Varga Erika százados | Fotó: a szerző és Koncsek Barna főhadnagy felvételei |  2022. július 26. 6:57

A Kosovo Force (KFOR) parancsnokságán rendezték meg - mintegy huszonnyolc nemzet katonáinak részvételével - a már hagyományosnak számító „Nemzetközi Családi Nap” elnevezésű rendezvényt.

NCSN-3

Az elmúlt években a koronavírus-világjárvány nem tette lehetővé a rendezvény megszervezését, azonban most újra megnyíltak a Film City tábor kapui, ahová közel kétezer érdeklődő érkezett: diplomaták, a KFOR-ban dolgozó civil alkalmazottak és családtagjaik, valamint helyi lakosok is.

A rendezvény a magyar világbajnok ejtőernyős válogatott siklóernyős ugrásával kezdődött - különleges látvány volt, ahogy a magyar és a NATO zászló lobogott a szélben.

NCSN-2

Bemutatkoztak a nemzetek katonai járművei, de a horvát és svájci helikopterek ajtói is nyitva álltak az érdeklődők előtt. A nemzetek a kultúrájukat és országaikat bemutató egyedi kiállításokkal készültek: volt, aki még hazája népviseletét is magára öltötte. A török néptánccsoport műsorához többen csatlakoztak, míg az egyedi hangzású skót-dudás játék is nagy népszerűségnek örvendett.

A gyerekek számos nemzeti játékkal is megismerkedhettek, így például az írek egyik kedvenc sportjával a „hurling”-el. Mindezek mellett gyakorolhatták, milyen egy szabályos kanadai jégkorong kapura lövés, a legizgalmasabb kipróbálni való pedig, a török zászlóval díszített papírsárkány-eregetés volt.

NCSN-8

A vendégek körében nagy sikert aratott a „kóstolópont” is: a legnagyobb tolongás a „gulyáságyú” körül volt, amiből hamar elfogyott a több száz adag babgulyás. Nem maradhatott el a házi pogácsa sem, és a magyar katonák néhány különleges borfajtát is kínáltak főételükhöz.

 A „Nemzetközi Családi Nap” remek lehetőséget adott arra, hogy a közös munkán és szolgálaton túl jobban megismerjék a katonák és civilek egymást, illetve, hogy tovább erősítse a nemzetek közötti szoros együttműködést.