Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnokváltás a magyar kontingensnél

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 21. 16:48

Az MH KFOR Kontingens 26. váltása megkezdte féléves külszolgálatát Koszovóban. A parancsnoki beosztás átadás-átvételi ünnepségén részt vett Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka.

IMG_4322f_mod

Koszovóban, a Novo Selo-i táborban megtartott ünnepségen Varga István alezredes, a leköszönő parancsnok beszédében megköszönte az elöljáróknak és az együttműködőknek a támogatását, illetve a kontingensnek az elmúlt félévben elvégzett munkáját. „Megtiszteltetés volt az önök parancsnokának lenni, büszke vagyok önökre” – mondta az alezredes.

Válaszbeszédében Rácz Szabolcs alezredes elmondta, hogy elérkezett ez a pillanat, amelyre az elmúlt időszakban készült a huszonhatodik váltás. „Az MH KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj elérte a műveleti készenlétet, így a KFOR céljainak megfelelően, megkezdte misszióját a koszovói béke fenntartása érdekében” – emelte ki beszédében az alezredes.

IMG_4305vf_mod

Kajári Ferenc vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka beszédében az előző váltás példamutató munkáját méltatta. „Tisztességgel, becsülettel és önzetlen szolgálattal teljesítették kötelességüket. Sikerült fenntartani azokat a büszke hagyományokat, amelyek a magyar katonák megbízhatóságát példázzák. Az új kontingensre kihívásokkal teli idők várnak és a KFOR-nak szüksége van az önök professzionalizmusára és elhivatottságára. Tudom, hogy megfelelnek a követelményeknek és hozzájárulnak majd a KFOR sikeréhez” – hangsúlyozta Kajári vezérőrnagy.

A magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon. A KFOR (Kosovo Forces) a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amelyben Magyarország a NATO-hoz csatlakozása óta, vagyis 1999 óta vesz részt. A magyar KFOR-kontingens - a parancsnokság és a törzs, valamint a logisztikai, támogató és felderítő elemek mellett - két manőverszázaddal járul hozzá a nemzetközi békefenntartó misszióhoz.

Az ünnepségen a parancsnokság átadás-átvételét az a pillanat jelképezte, amikor a KFOR parancsnoka átadta a kontingens csapatzászlóját Rácz Szabolcs alezredesnek.