Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősök Naptára 1914–1918

2024. szeptember 13. 12:33

Szerkesztette: Illésfalvi Péter, Maruzs Roland, Szentváry-Lukács János

A Hősök Naptára egykötetes kiadása az első világháború éveiben tanúsított magyar katonai helytállásnak állít emléket azzal, hogy egyéni hőstettek százait mutatja be a Nagy Háború minden egyes napjához kapcsolódva. A fegyvertények megismerése mellett példát meríthetünk bajtársiasságból, emberségből, kitartásból és vitézségből.

"Több, mint egy évszázaddal a harcterek poklát követően most rajtunk a sor, hogy leporoljuk eleink dicsőséglapjait. Kötelességünk ez, mert nagyapáink, dédapáink, ükapáink ők, akiknek képe talán visszanéz ránk a családi fényképalbumból! Hozzájuk képest mennyire egyszerű feladatunk van, hiszen nem kell hónapokon át lerongyolódott ruhában a patkányoktól hemzsegő lövészárokban élnünk, nem kell rettegnünk a földet remegtető tüzérségi tűztől, vagy a gáztámadástól, nem kell éheznünk és fáznunk, és nem kell szuronyt döfnünk az ellenség testébe. Nem kell egymás arcába lihegve végignéznünk, ahogy véres kezeink között kiszenved valaki csak azért, mert más uniformist visel." (Részlet Illésfalvi Péter szerkesztői előszavából.)

"A kötetben lapozva olvashatunk hősiességről, helytállásról, az önfeláldozásig terjedő bátorságról, de legfontosabb üzenete számunkra, hogy a benne szereplők a haza hívó szavára nem késlekedtek fegyvert fogni és akár az életük árán is tették a kötelességüket. Tetteik nem évülhetnek el, hiszen szükség van hőseink példájára, erőt adnak a ma élő magyarság számára a mindennapok során, és ha a szükség úgy hozza a jövőben, akkor fegyverrel a haza szolgálatában." (Részlet Maruzs Roland szerkesztői előszavából.)

"Ajánlom unokáim korosztályának, akik most olyan idősek, mint nagyapám volt akkor, amikor a frontra került. Ha kicsit elgondolkoznak a könyvben összegyűjtött epizódok olvasása közben, és kicsit utána érdeklődnek saját nagyapjuk, dédapjuk, ükapjuk sorsának, akkor talán rádöbbennek, milyen kegyes a Sors, hogy ebben a korban születtek. Talán elégedettebbek lennének, talán kevésbé keresnék az agresszív játékokat. Talán a történelemhez (a tantárgyhoz is) másként viszonyulnának, hiszen saját családjuk ősei és hősei saját borükön tapasztalták meg a háborút, élték át az eseményeket, helytállásukkal kisebb-nagyobb mértékben alakították azt." (Részlet Szentváry-Lukács János szerkesztői előszavából.)

 

Megjelenés éve: 2024
Terjedelem: 545 oldal
ISBN: 978 963 327 913 7
Ár: 9900 Ft
Kedvezménnyel megvásárolható a shop.hmzrinyi.hu oldalon!
https://shop.hmzrinyi.hu/hosok-naptara-19141918

Hősök Naptára