Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke őrzésére készültek

Szöveg: Kelemen Ilona |  2019. április 13. 7:13

Kétnapos zárógyakorlattal ért véget a 37. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observer Course – IMOC), Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK). A háromhetes felkészítés résztvevői április 10-11-én bizonyították a felkészültségüket.

1599201211
A háromhetes tanfolyam huszonnyolc résztvevője közül húszan külföldről érkeztek: Albánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Gambia, Georgia, Jordánia, Litvánia, Marokkó, Németország, Nigéria, Pakisztán, Szlovákia, valamint Törökország delegált hallgatót, míg magyar felkészülők közül egy rendőr és hét katona vett részt az IMOC-on. A kurzus nemzetközi oktatói csoportjába Bosznia-Hercegovinából, Finnországból, Németországból, Svájcból és Szerbiából érkeztek, míg a magyar oktatói csoportot aktív állományú és önkéntes műveleti tartalékos, több missziós tapasztalattal rendelkező főtisztek és tisztek alkották.

A hallgatók az első héten az elméleti foglalkozások során elsajátították, illetve felfrissítették az ENSZ katonai megfigyelők számára szükséges alapismereteket, a tanfolyam második hetében már elhagyták a tantermet és járőrcsoportokban hajtották végre az életszerű helyzeteket szimuláló feladatokat a szolnoki központban és Egerbakta térségében.

1599201211
A felkészítés utolsó hetében légi felderítési gyakorlaton vettek részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A zárógyakorlaton Szolnok-Szászberek-Besenyszög térségében egy fiktív hadműveleti területen hajtottak végre békefenntartói feladatokat: járőrözést, légi felderítést, fegyverzet ellenőrzést, konfliktuskezelést, információgyűjtést, továbbá tárgyaltak a „szemben álló felek" képviselőivel és a „helyi elöljárókkal". Feladatuk volt többek között egy „menekülttábor" körüli konfliktus kezelése: egy civilt megsebesített egy felrobbant gránát, amit azért szedett össze, mert az elterjedt hírek szerint az ENSZ-katonák pénzt adnak a talált robbanószerekért.

A megfigyelőknek emellett egy baleset kapcsán tárgyalniuk kellett a település polgármesterével: az ENSZ járőrök okozta károk ellentételezéséről kellett kompromisszumos megoldást találniuk.

1599201211
Fotó: Galambos Sándor és a szerző