Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Arany nélkül, de elégedetten

Szöveg: Szűcs László |  2012. október 24. 7:26

Egy ezüst- és egy bronzérmet nyert a Magyar Honvédség szakácscsapata az október elején megrendezett erfurti szakácsolimpián. A „válogatott” elégedetten tért vissza a németországi versenyről, s tagjai már a következő nemzetközi megmérettetésre készülnek.

Megismételte négy évvel ezelőtti eredményét – fogalmazhatnánk úgy is, hogy sikerét – a Magyar Honvédség szakácscsapata az erfurti szakácsolimpián: a katonaszakácsok idén is egy ezüst- és egy bronzéremmel tértek haza a németországi versenyről. A különbség mindössze annyi a 2008-as megmérettetéshez képest, hogy ezúttal a melegétel-főzésben szerezték meg a harmadik helyet, míg a hidegétel-kategóriában állhattak fel a képzeletbeli dobogó második fokára.

Több mint másfél évet készült a csapat az idei erfurti olimpiára – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Somorjai Péter főtörzsőrmester. A csapat ügyintézője hozzátette: intenzív volt a felkészülési időszak, ez idő alatt tökéletesítették a versenyművek receptjeit, és minden lehetséges itthoni versenyen elindultak, hogy a csapat összekovácsolódjon, s valóban „egy emberként" tudják a legjobbat nyújtani a kulináris olimpián – amit a „hagyományos" olimpiához hasonlóan négyévente rendeznek meg. Ezúttal hét másik katona-válogatottal küzdöttek az elsőségért.

1595943612

Az idei versenykiírás különbözött a négy évvel ezelőttitől, legalábbis a hidegkonyhai kategóriában. Amíg 2008-ban hétszer három fogásos menüt alkottak meg a csapatok, addig ebben az évben több, különböző ételsort kellett elkészíteniük – tudtuk meg a főtörzsőrmestertől.

Az egyik feladat egy 150 főre megalkotott, háromszor három fogásos menü volt, a másik pedig egy olyan, ugyancsak háromfogásos ételsor, amit tábori körülmények között is el kellett tudniuk készíteni, mégpedig háromszáz személyre. Mindezek mellett egy háromfogásos vegetáriánus, egy háromfogásos nemzeti és egy ötfogásos gálamenü elkészítése is szerepelt a feladatok között. Azaz összesen huszonhárom versenyművet kellett megalkotniuk a magyar katonaszakácsoknak az olimpia hidegkonyhai versenynapján.

A melegétel-főzés ennél egy kicsit egyszerűbb volt, ebben a kategóriában „mindössze" az volt a kitétel, hogy a 150 adagos versenyművet is képesek legyenek elkészíteni tábori körülmények között.

„Erfurt mellett, egy szállodában rendeztük be «főhadiszállásunkat», az itteni konyhán készültünk mindkét kategóriára" – mondta Somorjai Péter, elárulva azt is, hogy az október 5-i megnyitó után nem sok idejük jutott a pihenésre, hiszen másnap reggel már neki is kellett látniuk a meleg étel elkészítésének.

A háromfogásos menü a következő volt. Előétel: fehérborban párolt süllő, vajas kapros rák gombával, spenótos-juhtúrós pite, cukkinibe göngyölt kápialecsó lilahagyma-ágyon, halas paprikamártással. Főétel: sous vide báránygerincfilé, kakukkfüves sajtchips (parmezán – trappista sajt), füstölt csirkemell zöldmorzsával, marhasonkával, magvakkal töltve, gőzölt ceruzababtorta, sült burgonyapüré, vörösboros szilva, vajban párolt karotta, zsályás báránymártás. Desszert: kesudiós tejbegríz rozmaringos-mézes ananásszal, csokoládéropogóssal, fahéjas mascarponekrémmel, ribizlivelővel.

A magyar csapat különleges ételsorával a nemzetközi zsűri is elégedett volt, menüjüket bronzéremmel jutalmazták.

1595943612

„Az első versenynapot követő rövid regenerálódás után kezdődött a maratoni munka" – elevenítette fel a történteket a csapat ügyintézője. Vasárnap reggel 7 órától másnap délelőtt 9-ig folyamatosan talpon voltak, hogy elkészíthessék az összes hidegkonyhai versenyművet. Az eredmény nem maradt el, ebben a kategóriában ezüstérmet szereztek a magyar katonaszakácsok. A hidegkiállítási versenyművek felett ítélkező zsűri tagja volt a Magyar Honvédség szakácscsapatának korábbi vezetője, Gulyás Károly közalkalmazott, Venesz-díjas mesterszakács is.

„Erfurtban nem megszokott ételeket készítettünk, nem hagyományos módszerekkel" – értékelte a németországi versenyt a főtörzsőrmester, hozzátéve: elégedettek az eredménnyel, bár természetesen jobban örültek volna a „legfényesebben csillogó" éremnek. Megtudtuk: szakmailag nagyon sokat jelentett számukra az idei erfurti verseny, sokat tanultak és még több érdekes ötletet lestek el a többi induló csapattól.

Természetesen a Magyar Honvédség szakácscsapata már most készül a következő nemzetközi megmérettetésre, ez a két év múlva megrendezendő luxemburgi szakácsolimpia lesz – tette hozzá Somorjai Péter.

1595943612

Az erfurti szakácsolimpián az alábbi „összeállításban" vett részt a magyar katonaszakács-„válogatott": Mudra József alezredes – team manager (HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal); Bálványos Zsolt őrnagy – team manager (MH Összhaderőnemi Parancsnokság); Molnár Tibor százados – team manager (MH Összhaderőnemi Parancsnokság); Gulyás Károly közalkalmazott – Venesz-díjas mesterszakács, szakmai tanácsadó, nemzetközi zsűritag (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár), Somorjai Péter főtörzsőrmester – közétkeztetési mesterszakács, ügyintéző (MH 25. Klapka György Lövészdandár); Kovács Péter főtörzsőrmester – közétkeztetési mesterszakács, csapatvezető (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred); Kovács Attila főtörzsőrmester – szakács (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred); Cselyovszky Zoltán főtörzsőrmester – szakács (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár); Balázs Gergő közalkalmazott – közétkeztetési mesterszakács, szakács (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár); Kókai Krisztián szakaszvezető – szakács (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred); Bojtos György – szakács (Hotel Hadik), Lukács Péter közalkalmazott – mestercukrász (MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár); és Ódor Norbert − szakács (Hotel Hadik).

A csapatot a kijutásban Papp István alezredes és Korán Róbert közalkalmazott is segítette.

1595943613

Fotó: Magyar Honvédség szakácscsapat