Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Centenáriumi repülőnap Litvániában

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy |  2019. július 30. 7:30

A litván légierő fennállásának 100. évfordulója alkalmából rendeztek repülőnapot a litvániai Siauliai repülőbázison július 27-én. Jelenleg ezen a bázison települ az MH Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység (MH BAP FLKA), ami a NATO Baltic Air Policing 50. váltásaként lát el légtérrendészeti feladatokat.

A rendezvényen a Magyar Honvédség baltikumi feladataival közelebbről is megismerkedhettek az érdeklődők: a 38-as oldalszámú JAS-39 Gripennel Majerik Máté főhadnagy repült rendkívül látványos dinamikus bemutatót. Ezen kívül a látogatók statikus bemutatón ismerkedhettek a típussal, valamint a kiállító sátorban lehetőségük nyílt megtekinteni a hajózó felszerelést. Az egész napos rendezvényen számos ország mutatta meg légi járműveit. A közönség statikus és dinamikus bemutatókon ismerhette meg a Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Hollandia, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország, valamint Ukrajna által üzemeltetett egyes típusokat.

1599206572

A magyar Gripenen kívül, a levegőben láthatók voltak többek között a litván légierő Mi-8 és AS-365 típusú helikopterei, valamint C-27 Spartan szállító-repülőgépe; a belga és a dán légierő F-16-os; a cseh légierő L-159-es; a finn légierő Hawk; az ukrán légierő SU-27-es; valamint a spanyol légierő F-18-as repülőgépei; továbbá a jól ismert Frecce Tricolori olasz kötelék is. A harci forgószárnyasok közül a cseh Mi-24-es helikopter is dinamikus programmal vállalt szerepet az eseményen.

A litván légierő centenáriumán túl a NATO az idei évben ünnepli fennállásának 70. évfordulóját. Az évfordulónak köszönhetően a NATO E-3A AWACS légtérellenőrző repülőgépe is jelen volt az eseményen.

1599206573

A változatos programoknak és a kitűnő időjárásnak köszönhetően az idei litván repülőnapra és haditechnikai bemutatóra több mint harmincezren voltak kíváncsiak. Ez a szám jóval meghaladja a legutóbbi 2012-es rendezvény látogatottságát.

Fotó: Lakner Máté hadnagy és a szerző