Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félidőhöz érkezett a Magyar Honvédség balti légtérrendészeti missziója

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy |  2019. július 3. 9:31

Magyarország, vezető nemzetként, május 1-től négy hónapon át biztosítja Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelmét a spanyol és a brit légierő közreműködésével. Az elmúlt két hónapban a Magyar Honvédség Gripenjeit 20 alkalommal riasztották. A riasztások minden esetben azért lettek elrendelve, mert a légtérbe belépő gépek nem rendelkeztek repülési tervvel, nem teremtettek rádió kapcsolatot a légiforgalmi irányítással vagy nem használtak válaszjeladót. Az elfogott és azonosított repülőgépek között volt rádió-elektronikai felderítőgép, szállítógép valamint vadászgép is.

A légtérrendészeti feladatokon túl a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegysége (MH BAP FLKA) számos gyakorlaton vett részt, erősítve az együttműködést a térségben állomásozó NATO erőkkel. Ennek keretében légtérellenőrzési, kutató-mentő, légi utántöltési feladatokra is felkészítést kapnak a részvevő országok pilótái. Továbbá gyakorolják azokat a helyzeteket, amelyekben megszűnik a kapcsolat egy repülőgép és a földi irányítás között.

1599205058

Komoly szakmai előrelépést hoztak az alegység számára, a balti térségben lévő spanyol és brit légierővel közösen végrehajtott repülőkiképzési feladatok. Ezek között szerepeltek harcászati, navigációs, díszelgő és kötelék repülések, melyek egyrészt lehetőséget biztosítottak a technikai eszközök és a képességek bemutatására, másrészt erősítették a helyi lakosság biztonságérzetét.

A Magyar Honvédség baltikumi misszióját, a hazai és a nemzetközi sajtó is folyamatosan figyelemmel kísérte, a feladatok végrehajtásáról számos tudósítás jelent az elmúlt hetekben. A Készenléti Alegység nemzetközi együttműködésben való részvételének fontosságát az is jól mutatja, hogy tevékénységüket, a lettországi magyar nagykövet, a NATO katonai tanácsába delegált képviselők, valamint az amerikai légierő parancsnoki és törzstiszti akadémia oktatói is megtekinthették.

1599205058

Az említett szakmai feladatokon túl a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének állománya, integrálódva a helyi közösség életébe, aktívan részt vett helyi társadalmi és sportrendezvényeken, öregbítve ezzel a Magyar Honvédség és a NATO jó hírét.

Fotó: dr. Toperczer István alezredes, MH BAP FLKA és a szerző