Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Még előtte állnak az „arany évek”

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 27. 5:59

Sidi Péter, hazánk egyik legeredményesebb sportolója, többszörös Európa-, és világbajnok, akit a nemzetközi szövetség  januárban megválasztott a világ legjobb sportlövőjének. Péter 2010 októberétől a HM Zrínyi Kft. munkatársa, és együttműködésünket illetően kölcsönösen nagy előnyökben reménykedünk. Beszélgetésünk második részéből kiderül: több versenyszámban is világcsúcstartó.

Sidi Péter a 2010-es világbajnokság legeredményesebb versenyzője lett. Amire a legbüszkébb, hogy megnyerte a királykategóriának is nevezett 3×40 összetett versenyt. Ez az jelenti, hogy fekvő, álló, és térdelő testhelyzetből 40-40 lövést kellett leadnia kiskaliberű versenypuskával az 50 méterre lévő célokra, ahol a 10-es találat mindössze 1 centiméter átmérőjű.

1595909152
Ebben a versenyszámban egyébként nemcsak a világbajnoki, hanem az Európa-bajnoki címvédő is. Mint mondja, jelenleg azon dolgozik, hogy a 2012-es olimpián ötkarikás éremmel is kiegészíthesse ezt a gyűjteményt. Ráadásul nagyon bízik benne, hogy ez a medál a legfényesebb lesz…

Egyébként a királykategória mellett Péter a versenyeken indul még az úgynevezett 300 méteres kategóriában is, amelyben ugyancsak három testhelyzetből kell a lehető legjobb eredményt elérni fémirányzékkal, ahol a 10-es találat 10 centiméteres kör. Sőt, ebben a versenyszámban ő tartja a világrekordot 1184 körös eredménnyel. Fekvő testhelyzetből 400, álló helyzetből 395, míg térdelve 389 kört lőtt, amely messze túlszárnyalta az előző rekordot. 

Péter mindezek mellett indul még számszeríjászatban is, amely rokon sportága a sportlövészetnek. Az úgynevezett match kategóriában vesz részt a versenyeken, a 10 és 30 méteres távolságokon világcsúcstartó.

1595909152

Sidi Péter elmúlt évben elért sikereire felfigyelt a nemzetközi szövetség is. Az eredményeknek köszönhetően 2010 januárjában őt választották meg a világ legjobb sportlövőjének, ami hasonló elismerés mint fociban az aranylabda.

Péter elárulja: úgy vélik a szakemberek, hogy egy sportlövő 30 éves korától 45–50 éves koráig éli legtermékenyebb időszakát. Ekkor gyűjti a legfényesebb érmeket.

„Én most léptem be ebbe az életkorba. Ennek ellenére már sikerült olyan eredményeket elérnem, hogy kijelenthetem: ha most abbahagynám a versenyzést, akkor is sikerült maradandót alkotnom" – mondja, majd arról beszél, hogy természetesen esze ágában sincsen befejezni a sportot, hiszen még előtte állnak az „arany évek", szeretne minél többet begyűjteni a „legszebb színű" medálból.

(Folytatjuk)

Kapcsolódó cikk:
A negyedik olimpiájára készül

További képekért kattintson galériánkra!

Fotó: Sidi Péter magánarchívuma