Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újból a levegőben

Szöveg: Trautmann Balázs |  2018. december 9. 21:05

Bár daruk segítségével, de ismét – s vélhetően utoljára – a levegőbe emelkedett a 4605-ös MiG-21MF szuperszonikus vadászgép. A veterán vasmadár új festést kapott és a mai naptól új minőségben teljesít szolgálatot. Méghozzá a pápaiak legnagyobb örömére.

1599197057
Az esős, szeles, télies időjárás ellenére napfelkeltétől alkonyatig az érdeklődők folyamatosan cserélődő tucatjai figyelték, ahogyan a két daru segítségével egy ívelt betontalapzatra „röppent fel" a vadászgép. Ehhez azonban nem csupán az emelést, majd a biztonságos rögzítést végző szakemberekre, hanem az MH Pápa Bázisrepülőtér és a MH Légijármű Javítóüzem katonáinak hathatós segítségére is szükség volt.

1599197057
A nem mindennapi művelet ugyanis kora hajnalban kezdődött: három órakor gördült ki a pápai repülőtér kapuján a MiG-21MF, amelynek mozgatásáról egy apró, de erős reptéri vontató gondoskodott. A speciális jármű könnyedén húzta maga után a három és fél tonnásra lecsupaszított deltaszárnyút a Pápai Rendőrkapitányság és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által lezárt, de hajnalban egyébként is néptelen utakon. A 83-as főútvonal és a Celli út kereszteződésében lévő körforgalomban már várta őt a különleges formájú és teherbírású, magas vasbeton talapzat és a lelkes helyi lakosok csapata.

1599197057
Az érdeklődőket sem a hideg szél, sem az időnként szemerkélő eső nem tántorította el attól, hogy mobiltelefon-végre kapják a 4605-ös felemelését. A kitartásuk elnyerte jutalmát: amint a szél elcsendesedett, a profi szakembereknek sikerült a gépet a helyére emelni és kötőelemekkel rögzíteni. A szükséges hegesztési munkálatok után az ég felé törő gép már teljes biztonságban várja a hivatalos szoboravató ünnepséget, amellyel egy közel másfél esztendős folyamat végére kerül látványos pont, hirdetve a magyar katonai repülés és a szolgálatot teljesítők dicsőségét.

1599197058
Fotó: Dévényi Veronika