Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tálibokkal egyeztetnek?

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2014. január 19. 20:36

Médiaértesülések szerint az afgán kormány és tálib képviselők titkos tárgyalásokat folytattak az Egyesült Arab Emirátusokban, ám azok kézzelfogható eredmény nélkül zárultak.

http://biztonsagpolitika.hu/?id=16&aid=1383&title=ez-tortent-a-heten-2-het
A tálibok szóvivője Zabihullah Mudzsahid cáfolta a hírt, sőt egyenesen abszurdnak nevezte az Associated Press hírügynökség azon állítását, hogy megbeszélések történtek az afgán kormánnyal. A szóvivő elmondta: az alaptalan pletyka terjesztése a kormány propaganda hadjáratának része. A nyilvánosságra hozott jelentésben az áll, hogy két afgán miniszter találkozott tálib képviselőkkel az Emirátusok területén, valamint, hogy Pakisztán már több tálib foglyot is szabadlábra helyezett, a békefolyamat előmozdítása érdekében. Afganisztán elnöke, Hamid Karzai nem hajlandó a tárgyalásokon részt venni mindaddig az ellenállók magukat az „Afganisztán Iszlám Emirátusa" névvel illetik.

A tálibok hivatalos jelentésében olvasható, hogy hajlandóak részt venni egy harmadik fél által vezetett béketapogatózásban, úgy, ahogyan egykor (1989-ben) meg is tették, amely végül az orosz csapatok kivonásához vezetett. Mudzsahid közleményében hozzátette, miközben a tálib vezetés érdekelt a békefolyamatban, addig a felkelők csoportparancsnokai kifejezetten ellenzik azt, mivel meggyőződésük, hogy visszaszerzik Afganisztán vezetését erővel is.