Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felújítás, exhumálás, veszteséglista

Szöveg: Szűcs László |  2014. január 20. 7:23

A hadisírgondozás terén az elmúlt évben komoly előrelépések történtek idehaza és több külföldi országban is. 2014 pedig egyértelműen a Nagy Háború kitörésének századik évfordulója jegyében telik – összegezte a honvedelem.hu kérésére a tavalyi és idei tevékenységet Maruzs Roland alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háború Kegyeleti Főosztály hagyományőrző és hadisírgondozó osztályának vezetője.

„2013-ban is folytattuk azt a munkát, amit még 2010-ben kezdtünk, vagyis az volt a fő célkitűzésünk, hogy rendben tegyük az itthoni hadisírokat, illetve a lehetőségeink függvényében biztosítsuk gondozásukat" – mondta el Maruzs Roland alezredes.

Az osztályvezető kiemelte: számos helyen újítottak fel sírokat. Például Budapesten, a Farkasréti Temetőben, vagy éppen Hódmezővásárhelyen, ahol két temetőben is dolgoztak, mégpedig a helyi katonai alakulatok segítségével.
Számos társadalmi- és civil szervezettel is kapcsolatban voltak az elmúlt esztendőben, emellett pedig – a települési önkormányzatok bevonásával – végrehajtották az országos hadisírfelmérést is. Bár a beérkezett adatok feldolgozása még jelenleg is tart, azt már látni lehet, hogy ezt a munkát idén is folytatni kell, hogy a lehető legpontosabb adatbázissal rendelkezzenek az ország területén található katonasírokról – hangsúlyozta Maruzs Roland.

1595965836
Maruzs Roland alezredes

A külföldi hadisírgondozó tevékenységgel kapcsolatban az osztályvezető elárulta: több ország partnerszervezeteivel működtek együtt, hogy felkutathassák a magyar katonasírokat. 2013-ban vették fel a kapcsolatot a fehérorosz kollégákkal, jártak is kinn Belorussziában, feltérképezték az ország területén található egykori hadszíntereken lévő hadisírokat, s úgy tűnik, hogy idén már exhumálásra is sor kerülhet. Emellett sikerült megegyezni arról, hogy az ottani német katonai temetőben külön magyar parcellát hoznak létre, s itt helyezik majd örök nyugalomra a magyar hősi halottak földi maradványait.

„A nyáron Ukrajnában, Potelics településen temettük újra 150 magyar katona földi maradványait; a német katonai temetőben kialakított különálló magyar parcellában. Emellett elindítottuk azt az engedélyezési eljárást is, amelynek eredményeként remélhetőleg hamarosan önálló katonai temető létesülhet Ukrajnában" – mondta Maruzs alezredes.

1595965836
Százötven magyar katona földi maradványait temették újra Potelicsben

Az osztályvezető szerint az elmúlt esztendő egyik legfontosabb külföldi eseménye az első világháborúhoz köthető limanovai csata alkalmából tett decemberi, lengyelországi látogatásuk volt. Azt készítették elő, hogy idén, a csata századik évfordulóján méltóképpen tudjanak megemlékezni arról az ütközetről, amelynek során a lengyel városnál a Magyarországról érkező – elsősorban soproni – huszárok véres és kegyetlen kézitusában megállították a támadó oroszokat. A városban egyébként a mai napig hatalmas köztisztelet övezi a magyar huszárokat, és a szívükön viselik a magyar katonai temető sorsát.

Természetesen a külföldi partnerszervezetek – elsősorban a németek és az oroszok is – végeztek feltárásokat Magyarországon – árulta el Maruzs Roland. A németek – a minden esztendőben végrehajtott úgynevezett munkabevetésük során – 2013-ban Sopronban újították fel a német hadisírokat, az oroszok pedig a székesfehérvári hősi temetőt tették rendbe, illetve ide temettek el mintegy hetven, más sírkertből átszállított hősi halottat is.

1595965836
Újratemetés az ukrajnai Potelicsben

„A legnagyobb munkát a német partnerszervezet végezte, mégpedig a Tatai Edzőtáborban. Levéltári források és a szemtanúk bejelentései alapján már régóta tudni lehetett, hogy a mai sportkomplexum területén több száz német katona holttestét temették el a második világháborúban. A német hadisírgondozóknak sikerült megegyezniük a város önkormányzatával, illetve az edzőtábor fenntartójával, így elvégezhették az exhumálást. Több mint háromszáz német katona maradványai kerültek elő, őket azóta a budaörsi német katonai temetőben már el is temették" – mondta az alezredes.

A hagyományőrző és hadisírgondozó osztály vezetőjétől megtudtuk: 2014-ben az első világháború kitörésének századik évfordulójára szeretnék ők is a hangsúlyt helyezni. Külföldön és belföldön számos emlékmű, illetve katonai temető felújítását tervezik.

1595965836
Első világháborús osztrák-magyar hősi temető

„A sort még a háború kitörésének évfordulója előtt Budapesten, a főváros háziezredének, a 32-esek emlékművének felújításával nyitjuk meg, amit az önkormányzattal közösen végzünk majd el. A tervek szerint májusban, az eredeti emlékmű felavatásának napján adjuk át a felújított szobrot. Ezek után több helyszínen is tervezünk munkálatokat. Nagyon fontos lesz például a Kozma utcai zsidó temető hősi parcellájának felújítása, amelyről kormányhatározat született" – sorolta Maruzs Roland.

Mindezek mellett készül az első világháborús veszteség-nyilvántartás is, ami a főosztály egyik kiemelt projektje 2014-ben. Sajnos a magyarországi nyilvántartást az 1950-es években megsemmisítették, így a mostani adatbázis elkészítéséhez a bécsi hadilevéltárban található dokumentációt használják fel, ennek feldolgozása azonban időigényes. A munkát a temetőkataszterek adatainak rendszerezésével kezdték, s már végeztek a mai Magyarország területén található első világháborús temetőkben nyugvók adatainak összesítésével. Várhatóan a tavasszal elkészül a történelmi Magyarország területén lévő sírkertekben nyugvó Osztrák-Magyar Monarchiabeli katonák adatbázisa is. Ez, a nagyjából 100 ezer főt tartalmazó veszteséglista – érdemes megemlíteni, hogy az elhunytaknak csak harmada volt magyar származású, a többi a Monarchia más államából érkezett – valószínűleg még a tavasszal felkerül a www.hadisir.hu honlapra, hogy kutatható legyen.

1595965837
Ahol a hősi halottak nyugszanak…

„Ez azért nagyon fontos, mert rengeteg megkeresés érkezik a főosztályhoz, csak tavaly több mint háromezer levélre válaszoltunk. Ahogy közeledünk a háború kitörésének századik évfordulójához, egyre többen érdeklődnek a harcokban elesett, megsebesült vagy eltűnt felmenőik iránt" – mondta Maruzs alezredes, hozzátéve: 2018-ra, vagyis a Nagy Háború befejezésének századik évfordulójára, szeretnének végezni a hadműveleti területen elhunytak adatainak feldolgozásával is. Várhatóan eddigre kerülhet fel a honlapra a teljes, első világháborús veszteséglista.

Fotó: archív