Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vadászgépügy: Mensdorff-Pouilly nem bűnös

Szöveg: honvedelem.hu / biztonsagpolitika.hu |  2013. január 28. 9:44

Felmentette a bécsi bíróság Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletembert a vadászgép beszerzésekhez köthető korrupciós vádak alól.

A január 17-én, csütörtökön kihirdetett döntés értelmében a BAE Systems brit fegyverkonszern volt csehországi, magyarországi, illetve ausztriai tanácsadója ellen nem sikerült minden kétséget kizáró bizonyítékokat felvonultatni, így Mensdorff-Pouillyt nem találta bűnösnek a bíróság.

A vádban szereplő 12,6 millió euró közép-és kelet-európai döntéshozók – titkos céghálózaton keresztüli – korrumpálását szolgálta Eurofighter, valamint Gripen vadászgépek eladása céljából. Az ügyészség azonban nem tudta bizonyítani a törvényellenes módon folytatott lobbi tevékenységet, így a számlákon folyó pénzösszegre figyeltek, ami az egyik vádpont tényállását, mint pénzmosás bűntette képezte.

Egy másik vádpontban hamis bizonyítékok bemutatása miatt két hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki Mensdorff-Pouillyra, de felmentették az osztrák vadászrepülőgép-beszerzéseket vizsgáló parlamenti bizottság előtt tett hamis tanúzás vádja alól. Stefan Apostol bíró szerint a vádlottnak kedvezett a nagy-britanniai tanúk tárgyalástó való távolmaradása, valamint a tény, hogy a szigetországban leállították a BAE és Mensdorff elleni eljárást.

Mensdorff-Pouillyt azzal vádolták Nagy-Britanniában, hogy 2002. január 1. és 2008. december 31. között megvesztegetett közép-és kelet európai tisztviselőket, kormánytagokat és egyéb ügynökségek alkalmazottait. A BAE azonban nem sokkal a büntető eljárás kezdete után vádalkut kötött a brit hatóságokkal, aminek eredményeként megszüntették az eljárást az osztrák lobbista ellen. Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen.