Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Évzáró adventi hangverseny Debrecenben

Szöveg: Madura János őrmester |  2017. december 17. 13:02

Minden eddiginél nagyobb létszámú közönség tisztelte meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekarának adventi koncertjét idén. A zsúfolásig megtelt Kölcsey Központba látogatókat viszonzásul felemelő élményben részesítette a Pál István őrnagy és Kovács Róbert százados által vezetett zenekar.

http://www.bocskaidandar.hu/new/index.php/hirek/dandar-hirek/1006-evzaro-adventi-hangverseny-debrecenben
1596042621

Debrecen önkormányzata és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár évzáró adventi hangversenyén 2009 óta minden alkalommal a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának fúvós hallgatóival egészül ki a katonazenekar, és idén a fellépők sorát olyan nevek erősítették, mint Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművész, Gellén Fanni, a debreceni Ady Endre Gimnázium Leánykara, illetve a Debreceni Honvéd Táncegyüttes.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a két szervezet között fennálló minden eddiginél jobb és szorosabb kapcsolat megmutatkozik abban, hogy a Bocskai-dandárra a város szerves részeként lehet tekinteni, hiszen szinte minden városi rendezvényből kiveszi a részét az alakulat. „Ez az együttműködés arra sarkall, hogy a jövő évben is ekképpen cselekedjünk. Előttünk áll egy nagy feladat, a Hősök Temetőjének felújítása a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar támogatásával" – mondta dr. Papp László.

1596042622

A hangverseny első részében a tiszteletadásé, az emlékezésé volt a főszerep. A zenekar a Soldatenleben című Kéler Béla szerzeménnyel nyitott, majd a szeretteiktől távol lévő, az I. világháborúban igaz hittel harcoló bajtársaikra emlékezve felcsendültek a Vasvári Verbunk és toborzó dallamai, kiegészülve a Debreceni Honvéd Táncegyüttes látványos előadásával. Pál István őrnagy saját szerzeménye következett Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművész tolmácsolásában. A szerzeményt Gyóni Géza Csak egy éjszakára című háborúellenes költeménye ihlette. Az Agnus Dei című zenemű az Ady Endre Gimnázium Leánykarának előadásával hangzott el, majd az Ismerős Arcok Nélküled című dalát ismét Újhelyi Kinga adta elő a katonazenekarral.

Az est második részében a Kowalsky meg a Vega Tizenötmillióból egy című dalához készített videoklippet vetítették le, amely a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével készült el a közelmúltban. Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokának ünnepi beszéde következett, melyben kihangsúlyozta, hogy nem szabad megfeledkeznünk ezekben a magasztos percekben azokról a katonákról, akik határainkon belül, és azokon túl éppen szolgálatukat végzik annak érdekében, hogy békében, boldogságban tölthessük az adventi heteket. Dr. Papp László polgármester szavaira reagálva pedig elmondta, hogy ezzel a hangversennyel mond a Bocskai-dandár köszönetet a városvezetésnek, amiért ennyire nyitottak az alakulata irányában.

1596042622

A Diótörő következett Csajkovszkij szvingbe ágyazva, majd a Trónok harca című televíziós sorozat főcímdalát adta elő a zenekar. A vidám hangvételű zenei blokkot egy Louis Armstrong-dal, a Jégvarázs – Let It Go, a Sleigh Ride és a Ceremony of Carols szerzemények erősítették.

A hangverseny utolsó szakaszához érkezve a karácsonyi hangulat idéződött meg. Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész áldása után karácsonyi énekek következtek, melyeket már a közönség soraiban is szép számmal énekeltek az Ady Endre Gimnázium leánykórusával.

A közönség vastapssal honorálta a Debrecen Helyőrségi Zenekar produkcióját, az ünnepi hangulat pedig valóban átsugárzott a színpadról a nézőtérre, és onnan vissza.

1596042622

Fotó: Szalka Miklós őrvezető