Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Négy év vérben és vasban a Zrínyi laktanyában

Szöveg: Takács Vivien |  2014. november 5. 17:32

Számos honvédtiszt-jelölt is megjelent a Négy év vérben és vasban című vándorkiállítás megnyitóján, amelynek november 4-től az MH Ludovika Zászlóalj ad otthont.

1595982032

Június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján mutatta be először a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) a Négy év vérben és vasban című kiállítását. A 32 tablóból álló kiállítás Kecskemétről, a Cifrapalotából érkezett a Zrínyi Miklós Laktanyába. Dr. Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója ünnepi beszédében elmondta: az itt látható kiállítás nagyon gyönyörű és rendkívül informatív. „A múlt elképesztő sebességgel fut el tőlünk, ahogy a mi modern életünk változik. Amiről azt gondoljuk, hogy kéznyújtásnyira van, az valójában elfut az időben", mondta. A múltnak csak egy részére tudunk emlékezni, ami maga a történelem. A főigazgató kiemelte, hogy ez a kiállítás egy modellt rak össze az első világháborúról: ami távolodni kezd, azt a színes képekkel egy kicsit közelebb hozza.

1595982032

A világháborús centenárium alkalmából elindított vándorkiállítás közérthető áttekintést ad a világháború katonai és politikai előzményeiről, eseményeiről, a különböző frontokon folyó küzdelmekről, az egyes fegyvernemek tevékenységéről, a haditechnikai újításokról, a hátországban élők, hadifogságba kerültek mindennapjairól. A kiállítás célja az emlékek méltó megőrzése és átadása,  továbbá látható rajta Koplár József, a 48. gyalogezred katonájának személyes tárgyi hagyatéka is.

A tárlatot november 10-ig lehet megtekinteni, utána továbbvándorol Szentendrére, az MH Altiszti Akadémiára.

1595982032

Fotók: a szerző felvételei

Címkékkiállítás