Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerry: Washington és Peking viszonya a legfontosabb

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 5. 16:25

A jelenlegi világban az Egyesült Államok és Kína közötti viszony a legnagyobb jelentőségű, éppen ezért fontos építő jellegű kapcsolatot kialakítani a két ország között – jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter néhány nappal Barack Obama elnök pekingi látogatása előtt.

„A jelenlegi világban az amerikai-kínai viszony a legfontosabb, és pont. A két ország közötti kapcsolat nagyban meg fogja határozni a 21. századot" – mondta Kerry a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen tartott előadásában. A tárcavezető rámutatott, hogy a két ország, amelyek együttesen közel 1,7 milliárd ember otthonául szolgálnak, a világ gazdasági teljesítményének a harmadát adja.

Bár a politikus a két nagyhatalom közötti együttműködés kiterjesztését sürgette, kijelentette azt is, hogy az Egyesült Államok nem fog engedni Kínának a vitás kérdésekben, például a kiberkémkedés, az emberi jogok csorbulása és a dél-kínai-tengeri konfliktus ügyében.

Kerry szerint ennek ellenére egy sor kérdésre lehetne pozitív hatással az amerikai-kínai együttműködés, a klímaváltozás elleni küzdelemtől a világkereskedelem szabályozásáig.

Az amerikai diplomácia vezetője pénteken utazik Pekingbe, hogy előkészítse Barack Obama november 10-én kezdődő, háromnapos kínai látogatását. Az amerikai elnök Kínában részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) konferenciáján és találkozik Hszi Csin-ping kínai államfővel. Innen Mianmarba utazik, hogy részt vegyen a Kelet-Ázsia Csúcson (EAS) és a délkelet-ázsiai országokat tömörítő szervezet, az ASEAN értekezletén. Obama a mianmari elnökkel és az ellenzék vezetőjével, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjível is tárgyalni fog. Mianmarból Ausztráliába utazik tovább az amerikai elnök.