Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Monarchia tüzéreinek csontjait találhatták meg a Dolomitokban

Szöveg: honvedelem.hu / mult-kor.hu |  2012. október 4. 19:16

Két katona földi maradványai kerültek elő a Dolomitokban. A felfedezés ismét felmelegítheti a globális felmelegedés okozta problémákkal – így a gleccserek visszahúzódása – kapcsolatos vitákat.

1595942471

A két katona az Osztrák-Magyar Monarchia tüzérségéhez tartozhatott, s az olaszokkal szemben harcolva estek el – valószínűleg 1918 májusában –, majd kerültek a jég fogságába az elkövetkező közel száz évre. A forró nyár miatt azonban több lelet is kiolvadt, köztük az áldozatok földi maradványai, uniformisuk egyes részei, de előkerültek az elesettek katonai jelvényei is.

Ez volt a második nagyobb felfedezés kevesebb mint két hónap leforgása alatt Olaszországban: augusztusban kétszáz, első világháborús rozsdás gránátot találtak a Dolomitok hófedte csúcsain.

A most fellelt csontokat közel háromezer méteres magasságban találták meg a Presena gleccserben, a Trentino-Alto Adige régióban.

A katonák földi maradványaira a gleccser visszahúzódását speciális ponyvákkal megakadályozni próbáló szakemberek bukkantak. A leleteket alpinisták és hadtörténészek szedték össze, majd helikopteren a vicenzai kórházba szállították, ahol laboratóriumi tesztek segítségével próbálják az azonosítást elvégezni. A katonákat várhatóan az arra kijelölt haditemetőben fogják újratemetni.

Címkéktüzér