Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Cunamibombákkal kísérletezett az Egyesült Államok

Szöveg: mult-kor.hu |  2013. január 9. 8:04

Az Egyesült Államok és Új-Zéland úgynevezett cunamibombákat tesztelt a második világháború idején; a víz alatti detonációk által keltett mesterséges szökőárakkal a part mentén elhelyezkedő ellenséges városokat akarták elpusztítani.

1595947265

A kísérletek Új-Kaledónia és Auckland közelében folytak a második világháború idején, amely során sikerült egy több mint tízméteres hullámot előidéző rendszert kialakítani. A Project Seal fedőnevű titkos akciót az atombomba „riválisának" szánták. A mesterséges szökőár becslések szerint alkalmas volt egy kisebb partmenti város teljes elpusztítására. A kísérletek során összesen 3700 bombát robbantottak fel, az elsőt a Csendes-óceán délnyugati részén található Új-Kaledónia partjaihoz közel, a többit pedig a Whangaparaoa-félsziget közelében, Auckland mellett.

A terv részleteit egy új-zélandi író-filmrendező, Ray Waru tárta fel, miközben korábban titkosítás alatt álló katonai dossziékat kutatott az ország nemzeti levéltárában. A projektet 1944 júniusában indította meg E. A. Gibson amerikai tengerésztiszt, miután arra lett figyelmes, hogy a partokat a korallzátonyoktól megtisztító robbantások nagy hullámokat vetnek; így jött az ötlet arra, hogy célzottan, úgynevezett cunamibombával érjék el mindezt.

A sikeres kísérletek ellenére a tervet 1945-ben ejtették, bár Új-Zéland még az ötvenes években is beszámolt a tesztekről. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy egyetlen robbanószerkezet önmagában kevés, s egy sikeres cunamibombához összesen kétmillió kilogramm tömegű robbanószert kell elhelyezni egy sorban, körülbelül 8 kilométerre a partoktól.