Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb összetűzés az indiai-pakisztáni határon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 9. 8:13

Pakisztáni katonák átlépték január 8-án, kedden a tűzszüneti vonalat és megtámadtak egy indiai őrjáratot, megölve két katonát – közölték indiai katonai források, miközben Iszlámábádban tagadták a „ki nem provokált” támadásról szóló állítást.

Újdelhi válaszolni fog két katonája „aljas" megölésére – jelentette ki az indiai külügyminiszter. Három napon belül ez volt a második hasonló incidens a mindkét ország által magának követelt, kettéosztott Kasmírban, ahol állig felfegyverzett hadseregek néznek farkasszemet egymással. A területért India és Pakisztán már kétszer is háborút vívott.

Az indiai hadsereg szóvivője szerint a pakisztáni katonák Mendhar város térségében léptek az indiai oldal területére a sűrű köd leple alatt, s rövid tűzpárbaj után visszavonultak. „Úgy tudjuk, hogy az egyik katona holttestét megcsonkították" – mondta a szóvivő. „Tennünk kell valamit, és tenni is fogunk. Ez teljességgel elfoglalhatatlan, aljas, végtelenül meggondolatlan Pakisztán részéről" – jelentette ki Szalman Kursid indiai külügyminiszter televíziós nyilatkozatában.

Pakisztán hivatalos közleményben cáfolta az indiai állításokat.