Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

19 török tiszt áll a bíróság előtt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 9. 7:33

Összeesküvés vádjával állították bíróság elé a török hadsereg 19 tisztjét. A vádlottak – akiknek gyilkosságok tervezése és a politikai felforgatás szándéka miatt kell az igazságszolgáltatás előtt felelniük – feltehetően az Ergenekon nevű nacionalista összeesküvő csoport tagjai. A török Anadolu hírügynökség szerint azt tervezték, hogy végeznek két admirálissal.

Céljaik között szerepelt még a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette, iszlamista gyökerű kormánypárt (Igazság és Fejlődés Pártja – AKP) lejáratása.

A vádlottakat terrorista szervezetben való tagság, robbanóanyag birtoklása és magánjellegű adatok illegális gyűjtése miatt egyenként 40 év börtön fenyegeti. Az érintettek elleni vizsgálat múlt júliusban indult meg, miután két tengerésztiszt házának átkutatása során robbanóanyagot és Metin Atac admirális valamint utódja, Esref Uygur Yigit elleni merényletre utaló dokumentumokat találtak.

A gyanúsítottak tagadták, hogy közük volna a házukban talált bizonyítékokhoz.

A pénteken kezdődött perben mintegy 50 embert, köztük négy tengernagyot és több tengerésztisztet vádolnak azzal, hogy nem muszlim kisebbségek elleni merényleteket készítettek elő. Sajtóértesülések szerint a gyanúsítottak azt is tervezték, hogy egy múzeumban kiállított tengeralattjárót robbantanak fel egy iskoláscsoport látogatása alatt.

Az elmúlt hónapok rendőri akciói során több tucat aktív és nyugalmazott tisztet vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy 2003-ban meg akarták dönteni a kormányt. Az ország vezetői szerint a nyugtalanság hátterében az Ergenekon nevű szervezet áll, amely merényletek és politikai gyilkosságok sorozatával akarja káoszba taszítani Törökországot, hogy aztán a hadsereg a kemalizmus védelme nevében átvehesse a hatalmat.

A titkos szervezet neve az Ergenekon-mondát, a török nemzet eredetmítoszát és egy közép-ázsiai völgyet idéz. A szervezet feketelistáján állítólag olyan prominens személyiségek is szerepelnek, mint Orhan Pamuk irodalmi Nobel-díjas író és I. Bartolomaiosz ökumenikus pátriárka.

Az Ergenekont azzal is gyanúsítják, hogy tagjai meggyilkoltak három keresztény misszionáriust 2007-ben Malatyában, valamint végeztek Hrant Dink török-örmény újságíróval és egy katolikus pappal is.

Az aktív és nyugalmazott tiszteket érintő letartóztatások száma jelentősen nőtt az utóbbi időben. A kormány bírálói szerint Erdogan és az AKP így próbálja elnémítani legfőbb ellenfelét, a szekuláris társadalmi rendet védelmező hadsereget. Az utóbbi többször államcsínnyel avatkozott be a köztársaság életébe az elmúlt ötven évben (1960-ban, 1971-ben, 1980-ban és 1997-ben), mindannyiszor a kemáli örökséget védve. A tisztek közül sokan úgy vélik, hogy a jelenlegi kormány és az AKP titokban Törökország iszlamizálására törekszik.