Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2009 legjobb katonasportolói

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. november 16. 18:15

A Magyar Honvédség 2009 évi sportbajnokságain elért eredményeik alapján kihirdették a honvédség legjobb férfi és női sportolóit, valamint átadásra került a HM Honvéd Vezérkar Főnök vándorserlege is. Az eredményhirdetést megelőzte egy koszorúzási ünnepség, ahol a résztvevők, az elődökről emlékeztek meg.

Az ünnepség első részében a jelenlévők a Dózsa György út 53. alatt lévő épület falán lévő emléktáblát koszorúzták meg. A megemlékezés koszorúját a vezérkar részéről Juhász István vezérőrnagy, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály, főosztályvezetője, valamint az előző generációt képviselő Tánczos Attila nyugállományú alezredes és a jelen generáció nevében Chmelik Ernő őrnagy helyezték el. A koszorúzást követően Juhász István vezérőrnagy emlékezett meg az iskolát alapító, valamint a már meghalt katonatársakról.

Beszédében kiemelte: a Honvéd Sportoktatói Tanfolyam 1948. november 15-én itt, ebben az épületben alakult meg. Ez az intézmény nevelte ki azt a gárdát, akik a felkészítésüket követően a katonai alakulatok testnevelői lettek. A sporttisztek az egységeknél nap mint nap a katonák testnevelésével, fizikai felkészítésével és sportversenyeik szervezésével foglalkoztak. A megemlékezés virágait először az 50. évfordulón helyezték el, akkor avatták fel az emléktáblát is és az utóbbi tizenegy év novemberében, mindig megemlékeztek ezekről a társaikról. “Azért jöttünk ma is ide, hogy fejet hajtsanak azok előtt, akik már elmentek közülük és most az égi sportpályákon teszik a dolgukat", fogalmazott a vezérőrnagy.

A jelenlévők egy perces néma fejhajtással emlékeztek meg a volt sporttisztekről és a kiképzőikről.

A koszorúzási ünnepséget követően került sor a Magyar Honvédség 2009. évi sportbajnokságainak összesített értékelésére. A versenyeken elért helyezések alapján első helyezést ért el az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred, második az MH 25. Klapka György Lövészdandár, harmadik helyezett az MH Támogató Dandár lett. A vezérkari főnök vándorserlegét az első helyezett alakulat parancsnoka, Szűcs Pál ezredes vehette át, a helyezésekért járó kupákat és a okleveleket szintén az érintett alakulatok parancsnokai vették át. A sportbajnokságok legeredményesebb női versenyzője Kárász Erika őrmester, az MH 25. Klapka György Lövészdandártól, a legeredményesebb 35 év feletti férfi versenyzője, Kolonics Tamás főtörzsőrmester, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezredtől, a 35 év alatti legeredményesebb férfi versenyzője Avar András százados, az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj állományából lett. Ezt követően több, a szervezésben részt vett parancsnok és egyéb beosztású személy kapott elismerő oklevelet és plakettet, azért a munkáért, amit a versenyek előkészítésében és végrehajtásában végeztek.

1595893526
 

Juhász tábornok pohárköszöntőjében kiemelte: akik ma itt vannak, nagyon tisztességes versenyben produkáltak nagy teljesítményt. “Ehhez az eredményhez nagyon sok munkára és kitartás volt szükség. A versenyévadban elért eredmények tovább öregbítették a sportot szeretők körében a katona sportolóink hírnevét és megbecsülését. Ezzel együtt tovább szélesedik katonáink nemzetközi elismertsége is. A magyar katonák itt is példát mutatnak a helytállásban és a küzdeni tudásban. Igyekeznek ezért minden meghívásnak eleget tenni és ott lenni a NATO megmérettetéseken, de eleget kívánnak tenni a Visegrádi Négyek rendezvényein való részvételekben is", fogalmazott. Kérte az alakulatok parancsnokait, hogy a szűkös lehetőségek ellenére segítsék a katonasportolókat a felkészülésükben és a versenyeken való részvételükben. “Fontos ez az évenkénti megmérettetés a honvédségnek, a katonáknak és az alakulatoknak is. Akik sportos közegben, egészségesen élnek, azok jobban tudnak a katonai feladataikra is koncentrálni", hangzott el.

Juhász István ezután jó egészséget és sok katonaszerencsét kívánt mindenkinek, aki a sporttal versenyzőként, felkészítőként, esetleg támogatóként foglalkozik.

1595893526