Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2012-ben válhat teljessé a dél-koreai Peace Eye flotta

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. szeptember 25. 12:25

2011. szeptember 21-én, szerdán, ünnepélyes keretek között zajlott le a dél-koreai légierő (RoKAF) első Boeing 737 Peace Eye légtérellenőrző repülőgépének hivatalos átvétele, melynek a Gimhae légibázis adott otthont. A jeles eseményen a RoKAF és a DAPA (Defense Acquisition Program Administration) mellett képviseltette magát a Boeing, valamint az USA és Dél-Korea kormányának delegációja is.

A most átadott első Peace Eye (N735JS) 2011. augusztus 1-jén érkezett a Boeing Seattle-i gyárából a Gimhae légibázisra, a hivatalos átvételi ünnepség előtt a gép berepülését végezte a dél-koreai légierő. Dél-Korea még 2006-ban írta alá azt az 1,6 milliárd dolláros szerződést, melynek keretein belül négy darabot rendeltek a 737-700-ast alapul vevő Peace Eye légtérellenőrzőből. A fennmaradó három gép átalakítási munkálatait a KAI végzi majd sacheoni gyárában, a gépekre a Northrop Grumman által kifejlesztett, korszerű MESA (Multi-Role Electronically Scanned Array) radar kerül. A dél-koreai 737 AEW&C flotta várhatóan 2012-ben lesz teljes.

Az új gépek beszerzésével jelentősen javul a dél-koreai légierő légtérellenőrző képessége: a DAPA (Defense Acquisition Program Administration) bejelentése szerint már egy Peace Eye alkalmas lesz az egész Koreai-félsziget ellenőrzésére. Dél-Korea mellett további két ország is ezt az AEW&C gépet választotta: Ausztrália a Wedgetail program keretein belül rendelt négy példányt, ezek a gépek várhatóan 2011 decemberében válnak hadrafoghatóvá, Törökország szintén négyet rendelt a típusból, mely gépeket a Peace Eagle program keretein belül szerzik be.