Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékfutást szerveztek a toborzók

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. szeptember 25. 14:28

Maratoni távra vállalkozó futókat lehetett látni Debrecen útjain szeptember 21-én, szerdán. Céljuk a helyi toborzó iroda volt, ahol az épület előtt Simonyi óbesterre, az iroda névadójára és a névadományozás harmadik évfordulójára emlékeztek.

A rendezvényen részt vett Farkas Imre ezredes, a MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka és a debreceni laktanya képviselőjeként Budai Attila alezredes, hadműveleti főnök. A civil szervezetek közül pedig a Pro Patria Alapítvány Simonyi Óbester Regionális Szervezetének és az 56-os Vitézi Lovagrendnek a tagjai voltak jelen.

A meghívott vendégek mellett a 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ állománya fogadta a beérkező futókat, akik 10 órakor Hajdúnánásról indultak, majd Hajdúdorog – Hajdúvid – Hajdúböszörmény – Debrecen-Józsa – Debrecen útvonalon érkeztek a célba. A futás során érintett városok polgármesterei – támogatva a kezdeményezést – emlékszalagot kötöttek egy kopjafára, melyet a megemlékezés kezdetén a Debreceni Honvéd Horgász és Szabadidő Sportegyesület elnöke, Garda Árpád nyugállományú százados adott át megőrzésre Nagy Zoltán mérnök alezredesnek, a központ parancsnokának.

1595925046

A szűk körben megtartott megemlékezésen Dr. Csohány János egyháztörténész professzor méltatta báró Vitézvári Simonyi József életútját és a nevéhez kapcsolódó jeles eseményeket. Ezt követően Sille Árpád őrnagy, a toborzó iroda vezetője ünnepi beszédet mondott.

Az irodavezető kifejtette, hogy a 2001. november 12-én átadott iroda a „magyar lovasvezér mintaképének" nevezett Simonyi ezredeshez hasonlóan sokat tesz a civil szféra és a honvédség közötti jó kapcsolatért. A civil szféra támogatásának és a toborzók szakmai munkájának eredményeként benne van a köztudatban az önkéntes haderő. Ennek köszönhetően az elmúlt közel tíz évben a hajdúságból 1228 fő szerződéses katona vonult be és ugyanebben az időszakban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem karaira, a tiszthelyettes képzésre és a pilótaképzési programra összesen 1136 fő jelentkezett. A pályára irányításban új lehetőséget biztosít, hogy a toborzók a katonai alapismeretek tantárgy oktatásával aktívan részt vesznek a „Katonasuli" programban, illetve az ország első katonai középiskolája hamarosan Debrecenben nyithatja meg kapuit.

A rendezvény zárásaként a toborzó iroda bejáratánál lévő emléktáblát a katonai és civil szervezetek képviselői koszorúzták meg.