Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Balaton-átúszás háttérmunkásai

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. július 30. 6:56

A szervezők bíznak abban, hogy a hétvégén az időjárás végre kegyes lesz a Balaton szerelmeseihez, és lehetőséget ad a 28. Balaton-átúszáshoz. A csúszás nem szokatlan, az időjárás nem először írja felül a terveket. A rangos nemzetközi rendezvény lebonyolításában már évek óta kulcsszerepet vállalnak katonáink is.

A Balaton-átúszás honvédségi biztosítását a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrede végzi Kaposvárról. Az ezzel kapcsolatos feladatokról az ezred parancsnokhelyettesét, Gabrik Péter alezredest kérdeztük.

Mióta végzi az ezred ezt a feladatot?

A Balaton déli partján, egészen pontosan a balatonboglári Platán strand rendezvényén már több mint tíz éve vagyunk jelen. A Balaton-átúszás másik helyszínén, Révfülöpön, a rajtnál öt éve, a tapolcai ezred megszűnését követően kaptunk feladatokat. Ez a könnyebb része a rendezvénynek, mert ott a sportpályán viszonylag kevés biztosítási feladatot kell megoldanunk. A feladataink itt a déli parton az elmúlt évek során folyamatosan változtak. Az első egyszerű jelenléttől mára már több egyéb dolgot is biztosítanunk kell. Ebben az évben a két helyszínen több mint nyolcvan sátrat kellett telepítenünk és ezeket a funkciójuknak megfelelően rendeztük be ágyakkal, székekkel, asztalokkal és egyéb felszerelési tárgyakkal. Több mint száz tábori széket, ágyat és asztalt szállítottunk a helyszínekre. A két strand területén kialakításra kerültek a regisztrációs és az egészségügyi pontok, valamint pihenő, az étkezési és az öltöző sátrak.

Milyen egyéb új feladatok jelentkeztek napjainkra?

2009-ben először külön pontot alakítottunk ki a rendezvényen résztvevő katonák fogadására, de a beérkezés helyszínére fog települni a HM Zrínyi Nonprofit Kft. mobil csoportja, valamint a MH Nyugat Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Kaposvári Toborzó irodája, de a rendezvényen fellép a Kaposvári Helyőrségi zenekar is. Ezen a tömegrendezvényen ezzel is szeretnénk népszerűsíteni a katonai pályát és hivatást.

Az időjárás idén is áthúzta a szervezők számításait. Mennyiben jelentett ez problémát az alakulatnak?

Az egy évtizedes tapasztalatok alapján most is számoltunk annak a lehetőségével, hogy a rendezvényt egy héttel csúsztatni kell. Erre az elmúlt években már több esetben is volt példa és ezért a halasztás nem ért bennünket váratlanul. Tisztában vagyunk ezzel a bizonytalansági tényezővel és azzal, hogy az időjárással egy ilyen rendezvényen nem lehet szembemenni. Az északi partra települtek visszajöttek a laktanyába, a Balatonboglárra települt eszközeinket érintetlenül hagytuk és az ott lévő anyagaink őrzés-védelmét nyolc katona, napi váltásban biztosítja.

Az elmúlt évek időjárásai milyen meglepetéseket hoztak már nektek?

Az első időkben voltak gondjaink, ugyanis a Bakonyból lecsapó észak-nyugati szél a Balatonon nagyon fel tud erősödni és az a felállított sátrakban jelentős károkat tud okozni. Idén közel nyolcszáz homokzsákot szállítottunk ki a helyszínekre, ezekkel fogtuk meg a sátrakat és biztosítottuk a sátrak stabil rögzítését. A pénteki vihar alatt összesen három sátorral voltak kisebb problémáink, ahol a viharos szél megbontotta a kötéseket, ezért az évek alatt kialakított stratégia a legutóbbi próbát is jól állta.

Mennyi katonát érint ez a feladat, és hogy viselik el az időponttal járó bizonytalanságot?

Az alakulat állományából 55-60 katonát érint a rendezvény. Az embereink nem élik meg teherként a feladatot. Vannak, akik évek óta számolnak ezzel a feladattal, szeretik ezt csinálni és ezért már a szabadságukat is úgy tervezik, hogy részt vehessenek benne.

Több esetben szó volt az „úszó erődről". Mi ez és milyen dolgotok van vele?

A Balaton-átúszásra jelentkezett katonák és honvédségi dolgozók már évek óta egy tömbben, egy neves katonai vezetővel teszik meg a kijelölt távot. Az elmúlt évben Orosz Zoltán vezérőrnagy volt az úszó erőd vezetője. Idén először a boglári strandon főző pontot is telepítettünk, ahol vendégül látjuk a Balatont átúszó katonákat és a honvédségi dolgozókat. Úgy készültünk az alapanyaggal, hogy 250-300 katonának kell egy tál ételt biztosítanunk.

Hány saját katonátokat fogjátok vendégül látni és mivel?

Az előző évek tapasztalatai alapján várhatóan 15-20 katonánk fogja átúszni a Balatont. Az egy tál étel nem fog nagy meglepetést okozni, de reméljük a babgulyás és a bukta most is jól fog esni a célba érkezőknek.